Čtrnáctého srpna japonská vláda oznámila, že přijímá spojenecký požadavek bezpodmínečné kapitulace, a den poté vystoupil císař Hirohito v rozhlase, kde po svých poddaných požadoval, aby „snášeli nesnesitelné a trpěli nestrpitelné“.

Čtrnáctého srpna japonská vláda oznámila, že přijímá spojenecký požadavek bezpodmínečné kapitulace, a den poté vystoupil císař Hirohito v rozhlase, kde po svých poddaných požadoval, aby „snášeli nesnesitelné a trpěli nestrpitelné“. Zdroj: profimedia.cz

Před 70 lety Japonci přestali bojovat

15. srpen 1945 - den, kdy fakticky skončila 2. světová válka. Přestože méně významné boje, především mezi sovětskou a japonskou armádou na severovýchodě Číny stále pokračovaly, hlavní boje mezi spojenci a Japonci toho dne ustaly. Bezpodmínečná kapitulace Japonska vstoupila v platnost.

V pětačtyřicátém roce to šlo s Japonskem od desíti k pěti. Předzvěstí útoku na vlastní ostrovní císařství se stalo vylodění sboru námořní pěchoty Spojených států 19. února 1945 na Iwodžimě. Námořní pěchota zde zaznamenala nejkrvavější ztráty ve své dosavadní historii.

Prvního dubna 1945 následovala – rovněž americká – invaze na ostrov Okinawa v souostroví Rjúkjú. Boje se protáhly až do 21. června a vyžádaly si těžké ztráty na obou stranách. O život přišel mj. velitel americké 10. armády generál Buckner. Japonský velitel generál Ušidžima spáchal sebevraždu.

Předehra k invazi

Po dobytí Okinawy americké letectvo vystupňovalo nálety na ostrovní císařství, jimž slábnoucí protivzdušná obrana nedokázala účinně čelit. Měly být předehrou k vlastní invazi na ostrov Kjúšú, plánovanou na 1. listopad 1945, a na Honšú, k níž mělo dojít až 1. března 1946. Američané při plánování těchto operací počítali po zkušenostech z bojů na Iwodžimě a Okinawě s obrovskými ztrátami, mluvilo se až o miliónu padlých a raněných na straně USA a tři- až čtyřikrát větším počtu v řadách Japonců.

Šestadvacátého července 1945 vydaly Spojené státy, Británie a Čína Postupimskou deklaraci, naposledy vyzývající japonskou vládu k přijetí bezpodmínečné kapitulace. Poté následovalo svržení jaderných pum na Hirošimu a Nagasaki a vstup SSSR do války na Dálném východě. Tyto tři kardinální kroky zlomily vůli japonského vedení pokračovat v marném odporu, jenž se nyní jevil už jen jako zbytečné mrhání životy a prohlubování utrpení obyvatelstva.

Kapitulace

Čtrnáctého srpna japonská vláda oznámila, že přijímá spojenecký požadavek bezpodmínečné kapitulace, a den poté vystoupil císař Hirohito v rozhlase, kde po svých poddaných požadoval, aby „snášeli nesnesitelné a trpěli nestrpitelné“. Bylo to poprvé, kdy japonský císař vystoupil v rozhlase. Pro západní Spojence válka v Pacifiku skončila. V severovýchodní Číně, v Koreji a na Dálném východě však sovětské ozbrojené síly dále pokračovaly v bojové činnosti s poukazem na to, že Kuantungská armáda i nadále klade odpor.

Formální protokol o bezpodmínečné kapitulaci byl podepsán až 2. září 1945 na palubě americké bitevní lodi Missouri, kotvící v Tokijském zálivu. Týden nato kapituloval velitel japonských expedičních sil v Číně generál Okamura. Druhá světová válka v Asii a Tichomoří, jež si vyžádala milióny lidských životů, tak definitivně skončila.