Ronald Reagan

Ronald Reagan Zdroj: Wikipedia.org

Výročí smrti Ronalda Reagana a co jste o něm ještě nevěděli

Před deseti lety, přesně 5.června 2004, zemřel jeden z nejvýznamnějších světových politiků 20. století - Ronald Reagan, čtyřicátý prezident Spojených států. Americký historik a Reaganův životopisec Iwan Morgan upozorňuje v této souvislosti na několik skutečností z jeho života, které nejsou obecně známé.

Ronald Reagan byl na konci čtyřicátých a počátkem padesátých let předsedou hereckých odborů a od roku 1947 předával FBI jména herců, kteří byli podezřelí, že jsou členy nebo sympatizanty komunistické strany. Podle profesora Morgana nešlo o nijak zásadní informace, protože jejich jména FBI většinou už znala od zběhlých komunistů.

Šéf FBI Edgar J. Hoower podporoval i v dalších letech Reaganovu politickou kariéru a krátce předtím, než herec oznámil svou kandidaturu na úřad guvernéra Kalifornie (stal se jím v roce 1966) mu poskytl cenou pomoc – FBI zjistila, že Reaganův syn se nevědomky spřátelil se synem mafiána Josepha Bonnana. Ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování tuto informaci Reaganovy poskytl a ten mohl předejít politické diskreditaci.

Shirley Templová, někdejší dětská herecká hvězda a později také americká velvyslankyně v Československu, označila Ronalda Reagana za nejlépe líbajícího herce v Hollywoodu. Studio Warner Bros dalo tuto dvojici dohromady ve filmu Hagen Girl z roku 1947. Ten skončil propadákem a přispěl ke konci filmové kariéry obou herců.

Reagan nebyl odjakživa republikánem. Naopak, až do začátku šedesátých let byl registrován jako člen Demokratické strany, jakkoli v prezidentských volbách podporoval republikány Dwighta Eisenhovera a Richarda Nixona. K demokratům ho přivedl především obdiv k Franklinu D. Rooseveltovi, k tomu, s jakou vizí a vůdcovstvím čelil ve třicátých letech Velké hospodářské krizi. Rooseveltův program New Deal dal v letech 1933 a 1934 zaměstnání Reaganovu otci i bratrovi. K republikánům pak přivedlo budoucího prezidenta přesvědčení, že demokraté nečelí dostatečně komunistické hrozbě.

Reagan byl nejstarší americký prezident. Bylo mu bez dvou týdnů sedmdesát, když byl uveden do úřadu. Překonal tak Williama Henry Harrisona, kterému bylo v roce 1841 osmašedesát. Lékaři, kteří Reagana v roce 1985 operovali (šlo o nezhoubný nádor v tlustém střevě) prohlásili, že jeho fyzický stav odpovídá čtyřicetiletému muži.

V historii zapsán jako prezident, který důsledně snižoval daně. Skutečnost je ale taková, že během jeho vlády sice rekordně klesla daň z příjmu v případě nejlépe vydělávajících osob, avšak celkové daňové zatížení se zvýšilo, dokonce došlo k největšímu zvýšení daní v mírových dějinách USA. Prezident tímto způsobem čelil obrovskému rozpočtovému deficitu i schodku na důchodovém účtu. Je tedy patrné, že Reagan byl více pragmatik, než zarytý ideolog.

Zatímco po skončení svého prezidentského mandátu, tedy v lednu 1989, byl Ronald Reagan hodnocen jako průměrný prezident, postupem času, tak, jak dalo zhroucení komunistických režimů ve východní Evropě jeho politice zapravdu, se pohled historiků, politologů i veřejnosti měnil. Po jeho smrti pak dochází k dalšímu ještě výraznějšímu posunu v hodnocení a Ronald Reagan je pravidelně jmenován mezi deseti největšími prezidenty v dějinách USA.