Josef Gabcik

Josef Gabcik Zdroj: Wikimedia.org

Hrdina Gabčík by měl 102. narozeniny

Jozef Gabčík – jméno, které zná snad každý, kdo se alespoň trochu zajímá o dějiny, druhou světovou válku a bývalý Protektorát. Výsadkář, který spolu s Janem Kubišem 27. května 1942 zavraždil říšského protektora, Reinharda Heydricha, a který spolu se svým druhem při operaci Anhtropoid zemřel, by 8. dubna oslavil 102. narozeniny.

Historik Jiří Sankot zmapoval v Plzni pohyb mužů, kteří provedli 27. května 1942 v Praze atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. V domě Pod Záhorskem 22/1 a v chatkách za mlýnem Radobyčicích je ukrýval vrchní inspektor tajné policie Václav Král, který se po vzniku protektorátu zapojil do odboje a využíval své kontakty, řekl ČTK plzeňský historik Sankot. Na příběhu, který bude publikovat, chce učit děti o válce.

Parašutisté pak v pražské slavné zatáčce V Holešovičkách provedli atentát – Gabčíkovi selhala při prvním pokusu zbraň, a tak přistoupil „záložník“ Kubiš s upraveným granátem a z bezprostřední blízkosti jej vhodil na protektora, který začátkem června podnikl zranění, které mu způsobila střepina z granátu.

Parašutisté se po atentátu ukrývali, avšak na základě udání byli odhaleni v kostele Cyrila a Metoděje v Praze. Oba muži spáchali před příchodem gestapa sebevraždu. Přestože zavraždění protektora patří k nejzáslužnějším hrdinským činům českého odboje vůbec, odpověď Říše byla mnohem víc než odpovídající – vyhlazení Ležáků a Lidic a spousta obětí tzv. heydrichiády (během ní zemřeli například spisovatel Vladislav Vančura či generál Patrik Eliáš).