Video placeholde
Melania Trumpová
Melania Trumpová.
Trumpovi.
Melania Trumpová.
Melania Trumpová.
10
Fotogalerie

Nastartovala Melanie Trumpová v rodném Slovinsku turistický boom? Čísla statistiků to vidí jinak

Už jste se taky byli podívat, odkud pochází manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa? Dle některých novinových titulků se zdá, že Melania pro svět turistiky objevila své rodné a do doby Trumpova zvolení zapomenuté Slovinsko a že díky tomu počty turistů v zemi vystřelily do nebes. Pokud jste ale ještě v rodné chaloupce první dámy USA nebyli, nezoufejte, kvůli Melanii do Slovinska jezdí ve skutečnosti minimum lidí.

Nedávno o růstu zahraničních turistů referovala agentura Reuters. S odvoláním na oficiální údaje slovinských statistiků uvedla číslo 3,4 miliony. Tolik zahraničních turistů loni přijelo do Slovinska. Podle Statistického úřadu Slovinska to byl nárůst o zhruba 400 tisíc oproti roku 2016.

Některé cestovky začaly po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nabízet i zájezdy typu „Po stopách Melanie“, což sami Slovinci rádi zmiňují. Nakonec došlo k tomu, že se turistický boom ve Slovinsku začal spojovat hlavně s faktem, že se slovinská rodačka stala první dámou Spojených států.

Faktor Melanie

Jenže i zběžný pohled do oficiálních údajů statistiků tuhle teorii vyvrací. Tedy ne že by se turisté, kteří přijeli právě kvůli Melanii, vůbec nenašli. To ne. Jenže nejsou to oni, kdo táhnou čísla.

Trump se stal prezidentem loni a za loňský rok rok vzrostl počet návštěv turistů z ciziny o cca 400 tisíc. OK, jenže o rok před tím byl meziroční růst počtu turistů taky velký – ve srovnání s rokem 2015 bylo zahraničních turistů o 300 tisíc víc. Jasně, v roce 2016 byl Trump zvolen, už tehdy se o Melanii psalo. Dobře. O 300 tisíc turistů víc ale do Slovinska přijelo i v roce 2015 ve srovnání s rokem 2014. A to už Melanií těžko někdo vysvětlí.

Rekordní je každý rok

Pravda je, že nad rekordním počtem návštěvníků z ciziny Slovinci jásají každý rok od roku 2010. O rok dřív se stal americkým prezidentem poprvé Barack Obama a jeho manželka Michelle na slovinský turismus moc velký vliv nejspíš neměla.

Slovinsko se na turistiku, propagaci své země a lákání zahraničních návštěvníků zaměřuje už nějaký ten pátek. A tomu odpovídají i neustále rostoucí čísla. Loňských 3,4 milionu cizinců je výsledek dlouhodobého úsilí. Několik desítek tisíc turistů z USA v tom hraje sice pozitivní roli, ale ne zásadní, byť se Slovinci v turistice snaží Melanii skutečně využít.