Na snímku je prezident Miloš Zeman

Na snímku je prezident Miloš Zeman Zdroj: Reflex

I Miloš Zeman má srdce. Udělil svou první milost

Miloš Zeman udělil svou první prezidentskou milost. Dnes upřesnil, že ji udělil vážně nemocnému muži odsouzenému na tři roky za majetkový trestný čin, který si část trestu už odpykal. Je to dobře. A nejen proto, že od toho věčně kárajícího muže na Hradě problesklo do podhradí světýlko milosrdenství.


Prezidentská milost je mimořádný opravný prostředek, jejž ústava vložila do rukou hlavy státu. Podobně jako amnestii. Prezident milosti může, ale také nemusí využívat. Je to na něm. Ale jen tak pro špás ji zákonodárce do prvního zákona země nevložil.

Věděl, že i když světská spravedlnost mele, jak má, někdy přijde chvíle i pro soucit a humanitární ohledy. Když to vezmeme z druhé strany, každý z nás – pokud by byl odsouzený – má právo, aby jeho žádost o milost byla posouzena.

Nyní je posuzuje ministerstvo spravedlnosti a dělá jakousi předprezidentskou selekci. Miloš Zeman zkraje svého hradního panování totiž řekl, že milosti bude udělovat jen v naprosto výjimečných případech, pouze těm, kdo jsou nevyléčitelně nemocní a nedopustili se ničeho závažného.

I on tedy uznal, že případy hodné milosrdenství existují — takové, které soustrojí pozemské spravedlnosti sice schroustá přesně, jak má, pachatel je odsouzen podle práva, přesto příliš tvrdě a paradoxně nespravedlivě. Ne každý nešťastný osud se dá vtěsnat do zákonů a paragrafů. Čekání na Boží milost bývá přece jen zdlouhavé.

Občanstvu nijak nevadilo, že Česká republika je už pěknou řádku měsíců bez milostí. Ale je to jen proto, že případy, pro něž by se milost hlavy státu hodila, neznáme. Jenže pokud takové byly před Milošem Zemanem, jistě jsou i teď.