Původní kulturisté byli především vzpěrači

Původní kulturisté byli především vzpěrači Zdroj: rarehistoricalphotos

Původní kulturisté byli především vzpěrači
Původní kulturisté byli především vzpěrači
Původní kulturisté byli především vzpěrači
Původní kulturisté byli především vzpěrači
Původní kulturisté byli především vzpěrači
10
Fotogalerie

Za vznik kulturistiky mohla i průmyslová revoluce. První kulturisté z 19. století jsou pohlední i pro oko současníka

Na konci 19. století neexistovalo nic jako kulturistika, jak ji známe dnes. To není nic překvapivého. I tak je ale druhá polovina 19. století považována za mezník, v němž se kulturistika začala vyvíjet. Tehdy se začalo rozvíjet vzpěračství, které s kulturistikou jako takovou úzce souviselo. Muži začali ukazovat nejen svou sílu a schopnost zvednout co nejtěžší váhu, ale také svá vypracovaná a dobře vystavěná těla.

Zvedání obřích balvanů, dávání na odiv impozantních siláckých výkonů a zábava před publikem, které může zaujmout mužova muskulatura. Tak vypadaly počátky toho, čemu dnes říkáme kulturistika.

Za vznik této kratochvíle můžeme poděkovat průmyslové revoluci – fenoménu, který zrodil moderní společnost se vším všudy. Stěhování do měst, práce v továrnách, růst dělnických profesí a tovární výroby s sebou nesly i mnoho vedlejších jevů. Kromě zhoršených hygienických podmínek ve městech, s nimiž ovšem vzhledem k pokroku vědy souvisela i zlepšující se zdravotní péče a vyšší věk dožití, se změnil také životní styl. Muži často místo na statku pracovali celý den v továrně či trávili celé dny v sedavém zaměstnání. Právě sedavý způsob života, který je spojen právě s rozvojem průmyslové revoluce, vyvolal potřebu posilovat své tělo jinak než fyzickou prací.

Původní kulturisté byli především vzpěrači. Zaměřovali se na zvedání těžkých balvanů, ale také věcí a samozřejmě činek. Vzpírání upřednostňovali před olejováním svalů a dáváním na odiv sama sebe. Právě odlišný charakter kulturistů přelomu 18. a 19. století zapříčinil i jejich odlišný vzhled. Vypracované břišní svaly byly spíše výjimkou, naopak silnější břicho a svalnaté nohy pravidlem.

Na některé vzpěrače, které zachytili fotografové při pózování v roce 1900, se můžete podívat v galerii výše.