Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Ikona a závoj: Dojemné příběhy ruských žen a jejich svatebních šatů

Jednatřicetiletá běloruská fotografka Oksana Veniaminová se ve svém novém projektu zaměřila na nejniternější prožitky žen spojené s partnerstvím. Jejich symbolem jsou pro spoustu z nich svatební šaty a závoj, které opatrují ve svých skříních i desítky let po svatbě. Ať už jsou ve sňatku šťastné, rozvedly se nebo jim manžel zemřel, svatební šaty pro ně představují víc než jen vzpomínku na šťastný den a mládí.

Za zvykem schovávat si svatební šaty lze podle Veniaminové najít také husté předivo pověr. Šaty podle lidových tradic ochraňují manželství a závoj údajně uklidňuje neklidně spící mládence. Fotografka našla ženy, které si své svatební roucho schovávají více než deset let po svatbě, a zeptala se jich, proč to dělají. Výsledkem jsou civilní snímky stárnoucích žen ve svatebních šatech, doplněné o jejich příběhy.

Mnohé hrdinky schovávají šaty pro své dcery a vnučky, některé z nich už dávno ušily karnevalové kostýmy, límečky školních uniforem nebo šaty pro panenky. Zůstal jim už jen závoj. Na ten ale nedají dopustit. Mnohé si pamatují slova svých babiček, které je varovaly, aby závoj nikdy nevynášely z domu, nikomu jej neukazovaly a nedávaly z ruky. Na péči o závoj podle nich záviselo rodinné štěstí.

Staré pověry se tak šíří napříč generacemi a tvoří kolektivní paměť současného pokolení ruských žen. Láska a radost z nového života mohou být nenávratně ztraceny, ve svatebních šatech však pro mnohé žijí dál.

Příběhy hrdinek projektu Oksany Veniaminové najdete ve fotogalerii:

Doporučujeme

Články z jiných titulů