Ra Anana, 1937

Ra Anana, 1937 Zdroj: Rudi W.

Kibuc Hanita, 1938
Ašdot, 30. léta
Beit Yosef, 1937
Ra Anana, 1938
Kfar Blum, 1945
9
Fotogalerie

Jedinečné fotografie Izraele, který už neexistuje. Český rodák zachytil začátky židovského státu

Téměř čtyři desetiletí mapoval známý izraelský fotograf a jihlavský rodák Rudi Weissenstein jedinečnou atmosféru židovského státu. V roce 1936 otevřel v Tel Avivu spolu se svou manželkou Miriam první fotografický ateliér v zemi. Rozsáhlá publikace vydaná k 80. výročí jejich společnosti The PhotoHouse přináší řadu dosud nezveřejněných fotografií.

O původu snímků vyznačujících se klasickou realistickou fotografickou kresbou bez náznaku stylizace a experimentu mluvil s deníkem Ha'arec Weissensteinův vnuk Ben Peter, který fotoarchiv čítající přes čtvrt milionu diapozitivů spravuje a digitalizuje.

Weissenstein se po absolutoriu na Vyšší umělecké škole ve Vídni v roce 1931 přestěhoval do Prahy, kde začal jako fotoreportér pracovat pro časopis českého ministerstva zahraničí a zároveň pro Evropské fotografické centrum. Fotil i pro místní deníky a noviny. V letech 1933 až 1934 sloužil v československé armádě, následující rok odjel jen s několika fotoaparáty a novinářskou legitimací do tehdejší Palestiny.

Tam zaznamenával příchod nových imigrantů, rozšiřování Tel Avivu, budování nových osad a kibuců i kulturní dění v zemi. V roce 1948 byl jako jediný oficiálně pozvaný fotograf u vyhlášení nezávislosti Izraele. Později byl dvorním fotografem prvního premiéra Davida Ben Guriona, dělal rovněž portréty na nové bankovky i poštovní známky. Zemřel v říjnu 1992 ve věku 82 let.