Oblast Wulong v Číně

Oblast Wulong v Číně Zdroj: Robbie Shone

Gouffre Berger ve Francii
Boxhead Pot v Anglii
Národní park Mulu v Malajsii
Oblast Wulong v Číně
Oblast Wulong v Číně
13
Fotogalerie

Ztracený svět: Tajemství hlubokých jeskyní zachycena na působivých fotografiích

Visel na tenkém laně 200 metrů nad zemí v nejhlubší přírodní šachtě na světě, prozkoumal nejtemnější zákoutí 170kilometrového jeskynního systému, strávil pod zemí až 94 hodin v kuse. To vše najdete v životopisu Robbieho Shonea, jednoho z nejlepších fotografů a dobrodruhů.

Snímkům přírody se věnuje již od útlého mládí a láska k jeskyním ho dokonce přiměla opustit život ve Velké Británii a přestěhovat se do podhůří Alp tak, aby je měl doslova na dosah ruky.

Jeho práce, ověnčená mnoha cenami, je uznávána především pro kreativní způsob osvětlení, kterým Shone dokáže divákovi dokonale přiblížit monumentálnost odlehlých podzemních prostor.

Rodák ze Sheffieldu neváhá při honbě za dokonalou fotografií bojovat s podvodními proudy a prolézat velmi úzkými šachtami. Přiznává, že přírodní krása a tajemno jeskyní ho neodolatelně přitahují. Společné s kolegou Markem Wrightem vydali knihu o nádherném jeskynním komplexu Gouffre Berger, který se nachází nedaleko francouzského města Grenoble. Výběr fotografií Robbieho Shonea naleznete v naší galerii: