Clintonova Oválná pracovna (1993-2001)

Clintonova Oválná pracovna (1993-2001) Zdroj: Whitehouse.gov

Obamova Oválná pracovna (2009-2017)
Oválná pracovna Bushe mladšího (2001-2009)
Oválná pracovna Bushe mladšího (2001-2009)
Oválná pracovna Bushe mladšího (2001-2009)
Clintonova Oválná pracovna (1993-2001)
18
Fotogalerie

Trump nechal zrekonstruovat Bílý dům. Podívejte se, jak šel čas s Oválnou pracovnou

Vnitřní zařízení Bílého domu získalo novou podobu. Během dvoutýdenní dovolené, kterou strávil Donald Trump s rodinou ve svém golfovém středisku v Bedmintonu v New Jersey, získaly nový kabát slavná Oválná pracovna, Rooseveltův pokoj a části Západního křídla. Kromě výměny tapet, koberců nebo obrazů byl renovován i systém vytápění a klimatizace. Opravy vyšly asi na 3 milióny dolarů.

S příchodem nových prezidentů bývají v Bílém domě změny prováděny tradičně. O podobu reprezentačních i soukromých prostor se většinou stará první dáma. Jinak to nebylo ani v případě Trumpových, prezident měl ale například osobně vybrat tapety do Oválné pracovny. Otisk na podobě a vybavení Bílého domu v minulosti zanechali Nixonovi s podzemním bowlingem, Fordovi s venkovním bazénem, Bushovi s tenisovým kurtem i Obamovi s basketbalovými koši.

Trumpovi se nyní měli podle očekávání odklonit od moderní výzdoby, kterou po sobě zanechali Obamovi. V Bílém domě tak například přibylo vypodobení orla jako amerického národního zvířete. Světle žluté proužkové tapety Oválné pracovny nahradily tapety nové s klasicistními vzory.

Většina prezidentů mění koberec a tapety. Mnozí si s sebou do Bílého domu přivezou i vlastní pracovní stůl. Zařízení objednané Johnem Fitzgeraldem Kennedym bylo v Oválné pracovně instalováno v den, kdy na něj byl spáchán v Dallasu atentát. Demontováno pak několik dnů poté.

Podívejte se, jak šel čas s nejdůležitější „kanceláří“ na světě. Tu nechal v roce 1909 zbudovat prezident Howard Taft. O dvacet let později ji do jiné části Bílého domu přesunul Franklin Roosevelt. Ve víceméně stejné podobě je užívaná prezidenty dodnes.