Letní slunovrat u anglického Stonehenge

Letní slunovrat u anglického Stonehenge Zdroj: Profimedia

Letní slunovrat u anglického Stonehenge
Letní slunovrat u anglického Stonehenge
Letní slunovrat u anglického Stonehenge
Slunovrat u anglického Stonehenge
Slunovrat u anglického Stonehenge
11
Fotogalerie

Slunovrat u Stonehenge na magických fotografiích: druidi, šamani i Hare Krišna

Už podruhé se tisíce nadšenců mohly u příležitosti letního slunovratu sejít v anglickém hrabství Wiltshire u starověkého megalitu Stonehenge. Roztodivná skupina lidí u tajemného Stonehenge přenocovala a ve 4:52 přivítala východ slunce. Letos se však po sérii teroristických útoků pohanské oslavy neobešly bez přítomnosti policie, která zajišťovala bezpečnost i dodržování pravidel organizace English Heritage, která po letech památku během slunovratu volně zpřístupnila.

Lidé na místě nesmí zakládat oheň ani používat zábavní pyrotechniku. Zakázáno je také lézt na posvátné kameny, pouštět hudbu z reproduktorů nebo ke Stonehenge přinášet jiné kempingové vybavení. Vítáni nebyli ani domácí mazlíčci. 

V loňském roce navštívilo Stonehenge čtrnáct a půl tisíce lidí. Megalitická památka je během roku volně přístupná, návštěvníci si však mohou kameny prohlédnout jen ze vzdálenosti několika metrů. Organizace English Heritage dlouhá léta bránila přístupu také větším skupinám lidí u příležitostí oslav pohanských svátků. Exkluzivní čtyřmílová zóna byla vytyčena v osmdesátých letech, kdy opakovaně docházelo ke střetům mezi policií a Brity vyznávajícími hodnoty tzv. new ageismu. 

Včerejší slunovrat se však obešel bez nejmenších problémů. Mezi návštěvníky byli novodobí druidové i vyznavači pohanských tradic, kteří během noci vykonávali rozličné rituály. Během čekání na slunovrat se lidé bavili bubnováním a zpěvem. Těsně před východem slunce atmosféru ozvláštnil muž, který přeletěl nad megalitem na paraglidingovém padáku. 

Poklidnou atmosféru a absenci jakýchkoliv konfliktů někteří účastníci přikládali dramatickým událostem posledních týdnů. Po sérii teroristických útoků, zmatku na politické scéně po parlamentních volbách a tragickém požáru Grenfell Tower v Londýně Británie doufá v klidné léto. Jeho přivítání na magickém místě by tomu mohlo podle některých napomoct.