Jamie Livingstone dokumentoval svůj život až do smrti na rakovinu.

Jamie Livingstone dokumentoval svůj život až do smrti na rakovinu. Zdroj: photooftheday.hughcrawford.com

Úplně první polaroid - Jaimeho tehdejší přítelkyně (březen 1979)
Autoportrét (červen 1979)
Na kole v metru (březen 1980)
(srpen 1980)
Jamie jako cirkusák (červen 1981)
35
Fotogalerie

Polaroid každý den až do smrti: Americký umělec zdokumentoval svůj boj s rakovinou

Jamie Livingston začal 31. března roku 1979 unikátní projekt. Ještě jako vysokoškolský student se rozhodl, že každý den vyfotí jednu fotografii. Předsevzetí dodržel až do své smrti, která přišla o 18 let později. A polaroidem SX-70 tak vytvořil tisíce snímků. Talentovaný režisér tak zdokumentoval běžný život sebe i svých přátel, stejně jako proměnu ulic New Yorku.

Projekt Jamieho Livingstona začal být s přibývajícími roky čím dál tím intimnější. V roce 1997 mu totiž lékaři diagnostikovali rakovinu a Jamie začal dokumentovat i svůj boj s touto zákeřnou nemocí.

Na fotografiích tak vidíme dojemné návštěvy v nemocnici, první den bez vlasů, svatbu s dlouholetou přítelkyní i náhlé zhoršení zdravotního stavu. Celý projekt zakončuje smutný snímek ze dne Jamieho 41. narozenin. Ten se nakonec stal i jeho vůbec posledním.

Po fotografově smrti založili jeho přátelé Betsy Reidová a Hugh Crawford webové stránky s názvem "Jamie Livingston: some photos of that day", kde zveřejnili všechny jeho fotky. Těch po sobě Jamie zanechal více než šest tisíc.

Na výběr šťastných i méně šťastných chvil, které americký umělec zažil, se můžete podívat v galerii:

Video placeholde
Jamie Livingston a videokoláž jeho fotografií • Facebook.com