Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Fantastické ostrovy, kde nevládnou lidé, ale zvířata: Kočky, králíci, krabi, prasata či koně

Na světě existují místa, kde „vládnou“ spíše zvířata než lidé. Není jich málo a zajímavé je, že jsou to většinou ostrovy. A druhá pozoruhodnost pak je, že mnoho z nich se nachází v Japonsku. Na některých z těchto míst lidé společně se zvířaty žijí, jinde se jedná o místa, kde lidé nežijí, a je proto poměrně složité je navštívit. Existují i taková, kde si nechají za „pobyt se zvířaty“ zaplatit.

Jedním z nejznámějších míst ve světě, kde „vládnou“ zvířata, je malý japonský ostrov Taširodžima. Říká se mu „Kočičí ostrov“. V současnosti zde žije kolem 100 lidí a 100 koček. Důvodem je to, že se zde vždy o tato zvířata dobře starali. A také na ostrově nežije jediný pes, takže kočky mají klid.

Dalším zajímavým místem je americký ostrov Assateague, který se rozkládá na území států Maryland a Virginia. Žije zde přes 300 divokých koní, kteří se pohybují všude – uvidíte je i na plážích či na silnici. Tato zvířata jsou zde chráněna. Sice se jedná o divoké koně, ale kdysi měli domestikované předky, jedná se o potomky zvířat, která utekla z chovů.

Video placeholde
Den na ostrově Assateague v ráji divokých koní • YouTube.com

Rájem pro potápěče a odborníky je pak jedno z jezer na neobydleném ostrově Eil Malik, který je součástí republiky Palau v Tichém oceánu. V jezeře žije podle odhadů více než milion zlatých medúz.

Video placeholde
Jezírko plné medúz na ostrově Eil Malik • Facebook.com/GoPro

Takzvaný „Krabí ostrov“ je Christmas Island (Vánoční ostrov), který najdeme v Indickém oceánu. Patří Austrálii, od které je ale vzdálen 1550 kilometrů. Žije zde přes 2000 obyvatel, většinou čínského původu, národní parky zabírají 63 procent rozlohy ostrova a žije zde více než 50 milionů červených krabů. Ty najdete skoro všude.

Králičím ostrovem je pak japonská Okunošima v prefektuře Hirošima. Za druhé světové války a před ní zde byly testovány chemické zbraně a podle všeho patřil mezi testovaná zvířata i králík. Toto zvíře se zde dnes nesmí lovit a nemá zde ani žádné přirozené nepřátele. V japonštině je proto místo označováno i jako Usagi Džima (Ostrov králíků).

Prasečí pláž najdete v oblasti Exuma na souostroví Bahamy. Žije zde na neobydleném ostrůvku několik desítek prasat, která krmí obyvatelé vedlejších ostrovů, kteří sem kvůli tomu vozí turisty. Jak se zvířata na ostrov dostala, není jasné. Jedna ze spekulací hovoří o tom, že je zde nechala nějaká loď, jiná, že to byl záměr, jak přilákat turisty. To druhé se skutečně podařilo.

Čtvrtý největší havajský ostrov Kauai je zase domovem tisíců divokých kohoutů (těm se říká moa) a slepic. Nemají zde mnoho přirozených nepřátel, a proto přežívají. Jsou také atrakcí pro turisty. Cestovní ruch pak zajišťuje ostrovu největší příjmy.