New York

New York Zdroj: Tiberius Viris

Railroad
All Gone
The Museum
Fedex Plane
Forgotten Glory
22
Fotogalerie

Umění rozpadu: Jak by vypadala Země po pádu civilizace?

Přinesl by konec lidstva rovněž konec života jako takového? Drtivá většina odborníků se shoduje na tom, že ne. Lidskou apokalypsu by velmi pravděpodobně přežily rostliny i někteří živočichové.

Po takové apokalypse by pak bylo jen otázkou času, než by si opuštěná lidská obydlí znovu přivlastnila příroda. Do městských ulic se postupně navrátí vegetace a krátce poté i divoká zvěř. Lidská obydlí, která jsou bez údržby, podléhají dešti a větru a začínají se pomalu rozpadat a hroutit. Po pár letech už není téměř znát, že tu kdysi nějací lidé žili...

V roce 2008 byl na podobné téma natočen vynikající film Life after people. Na jeho výrobě se tehdy podíleli odborníci na inženýrství, botaniku, ekologii, biologii, klimatologii a archeologii. Fiktivní dokument popisoval Zemi, jak bude postupně vypadat v průběhu dní, týdnů, měsíců, let a milénií poté, co z jejího povrchu zmizí lidé.

Video placeholde
Trailer k filmu Life after people • History channel

Právě představa pohlcení výdobytků civilizace faunou a florou inspiruje mnoho umělců k různorodým výtvorům. Jak by taková situace vlastně vypadala? To nikdo s jistotou určit nedokáže. Zcela určitě by ale byla fascinující. Stejně jako výběr prací fantazie autorů z naší galerie.