V případě Deodoro Park není dosud ani známo, kdo ho postaví, výběrové řízení bylo vypsáno v dubnu

V případě Deodoro Park není dosud ani známo, kdo ho postaví, výběrové řízení bylo vypsáno v dubnu Zdroj: RIO2016

Supermoderní kanál pro vodní slalom na olympiádě se nachází v sousedství chudinské čtvrti
Jiří Prskavec ve vlnách olympijského kanálu Deodoro
3
Fotogalerie

Drsné probuzení: Mnohá sportoviště olympiády v Riu leží ladem a chátrají

Uběhlo už téměř půl roku, co se během letních olympijských her stalo Rio de Janeiro středobodem světového dění. Tisíce sportovců i miliony diváků očekávaly, jak se Brazílie s pořádáním takto obrovské akce vypořádá. A zatímco Hry proběhly přes některé nedostatky bez významných potíží, problémy vyplouvají na povrch nyní. Mnohá infrastruktura, do které padající brazilská ekonomika investovala, je nyní lákadlem spíše pro zloděje, než pro závodníky. 

Symbolem nerozumného investování je věhlasný stadion Maracanã. Sportovní svatostánek postavený pro fotbalový šampionát v roce 1950 prošel v posledních letech několika rekonstrukcemi, jejichž vrcholem bylo zahájení loňské olympiády. Naposledy ho však diváci navštívili při závěrečné ceremonii paralympijských her.

Podle deníku Guardian je nyní ze stadionu v podstatě ruina. Hrací plocha je rozrytá hlodavci a červy, okna uvnitř stadionu jsou rozbitá. Za pouhý půlrok si zloději odnesli desetinu z téměř 80 tisíc sedadel na stadionu. Na mnohých místech chybí měděné kabely elektrických rozvodů. V konečném důsledku je to ale jedno – v průběhu ledna totiž elektrické závody přestaly do stadionu dodávat proud. Kvůli nezaplaceným účtům ve výši téměř milionu dolarů.

V průběhu ledna ve stadionu došlo také k hromadnému rabování, od té doby tak ve stadionu chybí téměř jakákoliv elektronika, ale také hasicí přístroje nebo hadice, tedy v podstatě vše, co se dá nějak uplatnit. Zmizela rovněž bronzová busta Maria Filha, novináře, po kterém nese stadion svůj oficiální název. Ikonickou stavbu brazilského sportu v minulosti využívaly také fotbalové týmy z města pod Cukrovou homolí, nicméně kvůli konání akcí v minulém roce se od té doby na stadion nevrátily. „Obavy o přítomnost, ale především budoucnost stadionu se zvyšují,“ uvedla ve svém prohlášení brazilská fotbalová federace.

Maracanã však není jediným sportovištěm, které po ukončení sportovní události nenašlo své využití. Ve ztrátě se utápí také olympijské golfové hřiště za dvacet milionů dolarů, které se nachází asi tři kilometry od olympijského parku. Podle zaměstnanců golfového areálu nedostala společnost pověřená správou zařízení od brazilské golfové federace už dva měsíce žádné peníze.

V podobné situaci je rovněž městská část Deodoro, která byla jedním z dalších center brazilské olympiády. V současnosti se jedná o novém provozovateli místních sportovišť a atrakcí, situace by měla být jasnější v březnu.

V podstatě zavřený je celý hlavní olympijský park, ve kterém se nacházejí sportoviště například pro tenis nebo dráhovou cyklistiku. Opuštění areálů totiž při současném nízkém zájmu o jeho služby vyjde levněji, než platit zaměstnance a běžnou údržbu.

Podívejte se do fotogalerie:

Výjimkou bylo nedávné konání turnaje v plážovém volejbale, který se odehrál na upravených tenisových kurtech.

Jasno v současnosti není ani kolem olympijské vesnice, která poskytovala ubytování jedenácti tisícům sportovců a jejich realizačním týmům. Apartmány, ve kterých olympionici bydleli, byly po ukončení akce nabídnuty k prodeji za cenu 700 tisíc dolarů. Na ní však většina místních nemá šanci dosáhnout, místní vláda tak uvažuje o nabízení půjček s nízkými úroky, což by mohlo nalákat více zájemců.

„Odkaz olympiády je velmi slabý. Vše souvisí s ekonomickými problémy země, ačkoliv v Riu nebyly tak zřetelné, právě díky olympiádě. Také pád dolů je však kvůli olympiádě horší,“ řekla pro AAP Theresa Williamson z nevládní organizace Catalytic Communities. Jedním z mála kladných dopadů olympiády jsou podle Williamsonové vylepšení v rámci městské hromadné dopravy.