Charlotte Sheffieldová je bývalá Miss USA

Charlotte Sheffieldová je bývalá Miss USA Zdroj: Vilém Heckel

Miss USA za rok 1957 na loňské návštěvě Prahy
Jak se v šedesátých letech vyrábělo ve Škodovce
Jak se v šedesátých letech vyrábělo ve Škodovce
Jak se v šedesátých letech vyrábělo ve Škodovce
Jak se v šedesátých letech vyrábělo ve Škodovce
17
Fotogalerie

Legendární fotografii vozu Felicie s miss USA bude již šedesát let. Podívejte se

Vilém Heckel proslul jako fotograf hor, přírody, lidí a měst. Intenzivně se také věnoval průmyslové fotografii. Podívejte se, jak v šedesátých letech zdokumentoval výrobu aut v Mladé Boleslavi.

Snímky Viléma Heckela z padesátých a šedesátých let zachycují řadu modelů automobilky Škoda. „Fotografování nebral jako práci, ale ke každé zakázce přistupoval jako k nové výzvě. Tak to bylo i s fotografiemi průmyslových podniků pro Motokov, mezi něž patřila i Śkodovka,“ říká dcera jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů Helena Heckelová.

Velkou pozornost vzbudily snímky vozu 450/Felicia, na nichž pózovala miss USA z roku 1957 Charlotte Sheffieldová. Heckelovy fotografie, které byly i součástí inzerátu vábícího americké klienty, vzbudily takový zájem, že Škoda rychle získala v USA patnáct tisíc objednávek.

"Když byla Charlotka (miss USA 1957) v Praze, tak jí táta mohl fotit jako jediný. Vloni se po letech ozvala, že by se chtěla s tátou setkat. Vůbec netušila, že táta zahynul v Peru. Tak jsem se s ní setkala já. Překvapilo mě, že si svá pražská focení s tátou perfektně pamatovala," doplňuje ke slavné reklamní fotografii Heckelová.

Vilém Heckel se kromě fotografie věnoval i horolezectví, které se mu nakonec stalo osudným. Při výpravě v Peru v roce 1970 zemřel spolu s celou československou výpravou pod lavinou pod horou Huascarán.

Na snímcích Viléma Heckela je zachycen model Škoda 1000 MB (lidově embéčko nebo též embeso, embaso) je osobní automobil nižší střední třídy, vyráběný československou automobilkou AZNP v letech 1964–1969.