Donald Trump s manželkou Melanii při návštěvě Lincolnova památníku

Donald Trump s manželkou Melanii při návštěvě Lincolnova památníku Zdroj: Profimedia

Trumpova inaugurace
Donald Trump
Trumpova inaugurace
Donald Trump položil věnec k hrobu padlých vojáků
Donald Trump položil věnec k hrobu padlých vojáků
7
Fotogalerie

Poslední večeře před velkým dnem. Trump řečnil, „ztratil“ syna a vtipkoval na preinaugurační party

Ve dvě hodiny ráno našeho času pronesl Donald Trump poslední projev před tím, než se stane 45. prezidentem USA. Obklopen rodinou, vybranými celebritami a po boku budoucího viceprezidenta Mika Pence si užíval poslední okamžiky před velkým dnem. V projevu, který zahájil vtípky o svých vlasech, znovu připomněl, že udělá Ameriku ještě větší, než doposud byla. 

Poslední den Donalda Trumpa jako ne-prezidenta byl nabitý k prasknutí. Do hlavního města USA se vydal ráno. Z letiště zamířil do svého hotelu, kde se setkal se špičkami republikánských poslaneckých klubů. Poté uctil památku padlých a položil věnce na Arlingtonském národním hřbitově, kde je pochováno téměř půl miliónu amerických vojáků.

Truchlení bylo následně zažehnáno bujarou oslavou. Nejprve si Trump několikrát nanečisto vyzkoušel všechny body inaugurace a poté zamířil na koncert. Na pódiu parkové promenády National Mall se vystřídali například washingtonští hasiči, školní mládež a country zpěváci podporující novou hlavu státu. Celý den byl zakončen večeří a jeho posledním projevem coby soukromé osoby.

Trump nejdříve rozesmál poznámkou o svých vlasech. „Dnes má pršet. Ale mně to nevadí, ať prší. Aspoň lidi uvidí, že tohle jsou mé vlastní vlasy, žádný příčesek,“ prohlásil v úvodu. Poté děkoval všem dárcům, podporovatelům a sponzorům kampaně. Sebevědomě prohlásil, že jeho zeť a poradce Jared Kushner dostal za úkol přinést mír na Střední východ. Následně připomněl porážku Hillary Clintonové historkou o tom, jak demokraté zrušili přípravu vítězného ohňostroje dva týdny před volbami, a museli tak tušit, že prohrají. V závěru řeči slíbil, že pod jeho vedením budou Spojené státy ještě větší.

Trumpa ale během rušného dne nedoprovázela kompletní rodina. Zatímco po jeho boku vždy stála manželka Melania, dcery Ivanka s Tiffany a starší synové Donald a Eric, po nejmladším dítěti, Barronovi, nebylo ani památky. Média o jeho absenci začala okamžitě spekulovat a lidé se na jeho nepřítomnost začali vyptávat na Twitteru. Na dotazy novinářů Trump jen úsečně odpověděl, že Barron je prostě doma. Až dnes v 18.00 Trump vstoupí do úřadu, bude u toho jistě celá jeho rodina.