Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Harry Benson (časopis People, 1990)

Nový americký prezident očima fotografů: Jak ho vidí autoři jeho nejslavnějších portrétů?

Donald Trump strávil pod drobnohledem médií takřka celý život. Jako celebrita se objevil na obálkách většiny mainstreamových časopisů a pózoval pro obrovské množství fotografů. Co si tedy o něm myslí ti nejlepší z oboru? Podařilo se jim nového prezidenta prohlédnout? A jaký je podle nich ve skutečnosti? Na to odpovídali v reportáži časopisu Time.

Pokračování 2 / 10

William Coupon (1983)

"Fotil jsem ho dvakrát a tohle je můj nejoblíbenější snímek. Trump zrovna nabízel, že bude vyjednávat mír mezi Palestinou a Izraelem. Napadlo nás, že seženeme tohohle ptáka. No a ten za sebou samozřejmě nechal nějaký ten trus. Trump byl ochotný, ale rozhodně ani trochu šťastný. Bylo to to něco v jeho očích, o co nakonec šlo. V jeho očích, ne toho ptáka."

Donald TrumpDonald Trump | William Coupon (1983)

Pokračování 3 / 10

Harry Benson (časopis People, 1990)

"Krátce potom, co otevřelo kasino Taj Mahal v Atlantic City jsem tam jel fotit Trumpa. Řekl mi, že tam mají v trezoru přes milion dolarů a já mu odpověděl, že jsem milion dolarů pohromadě nikdy neviděl. Donald nakráčel dovnitř a zvedl v rukách přesně milion, což vyvolalo pěkné pozdvižení, protože to bylo proti všem pravidlům casina. Když mu začaly peníze padat z klína, tak jsem vyfotil nejlepší snímek."

Donald TrumpDonald Trump | Harry Benson (časopis People, 1990)

Pokračování 4 / 10

Max Vadukul (New Yorker, 1997)

"Ukázal jsem panu Trumpovi přesně to, co jsem chtěl a on měl ten výraz: "Ale to zvládnu ještě líp." A na první pokus se mu to povedlo a skočil ještě výš. To co se mi na tom snímku, který je dnes ikonickým, líbí, je ten postoj, ta elegance, to sebevědomí. Tehdy jsem ho vůbec neznal, ale jeho osobnost z něj vyzařuje. Ta fotka říká opravdu hodně."

Donald TrumpDonald Trump | Max Vadukul (New Yorker, 1997)

Pokračování 5 / 10

Tomo Muscionico (Spiegel, 1999)

"Když se na to dívám zpětně, vidím silný portrét magnáta, z jehož řeči těla vyzařuje nadřazenost, sexualita a arogance. Tenhle moment s ním v limuzíně říká všechno."

Donald TrumpDonald Trump | Tomo Muscionico (Spiegel, 1999)

Pokračování 6 / 10

Platon (Fortune, 2003)

"Řekl jsem mu, aby se díval zpříma do objektivu a snažil se jeho hlavu zachytit tak symetrickou, jak jen to šlo. Se zábleskem v oku mi řekl: "Ne. Tohle je moje lepší strana." Natočil ke mně pravou tvář, jakoby mi prezentoval vlastní značku tak, jak chtěl on. Často jsem o tom momentu přemýšlel a podle mě to vypovídá něco fascinujícího o charakteru téhle výjimečné a rozporuplné osoby. Podle mě rozumí médiím. Je spokojený sám se sebou. Rád si před objektivy hraje a je schopen do výsledku otisknout svůj způsob autenticity. Věřím, že sám zvládl kompletně přeměnit politickou a mediální situaci. Naše prezidentské volby změnil v reality show. Všichni pak museli hrát podle jeho pravidel."

Donald TrumpDonald Trump | Platon (Fortune, 2003)

Pokračování 7 / 10

Marco Grob (TIME, 2011)

"Celý život přemýšlím nad tím, proč nosíme právě ty obličeje, které máme. Proč lidé touží po moci? Dají se najít tyto motivy v jejich tváři? Nebo snad v gestech? Co jejich řeč těla? Potkal jsem mnoho mocných lidí a netroufám si nabídnout odpověď, ale snažím se nabídnout tu otázku. Tenhle snímek mě opravdu zasáhl, protože se v něm Trump snaží na mě nějakým způsobem napojit. I přesto byl jeho pokus o spojení ledově chladný. Šlo prostě o byznys."

Donald TrumpDonald Trump | Marco Grob (TIME, 2011)

Pokračování 8 / 10

Peter Yang (Rolling Stone, 2011)

"Zhluboka jsem se nadechl a ukázal mu obrázek Myslitele (socha Augusta Rodina pozn. red.). Než jsem mohl cokoliv říct, tak mi sebral papír z ruky, prohlédl si ho a už seděl na svém místě. Párkrát jsem ho vyfotil, on mi potřásl rukou a rychle zmizel ve dveřích."

Donald TrumpDonald Trump | Peter Yang (Rolling Stone, 2011)

Pokračování 9 / 10

Martin Schoeller (Time, 2015)

"Chtěl jsem si pohrát s tou představou, že sám sebe považuje za skvělého vůdce a zachránce Američanů. Napadlo mě, že nemůže být nic lepšího než národní pták. Je to perfektní symbol. Protože jsem už s dravci v minulosti pracoval, věděl jsem, že to nebude nic jednoduchého a může se stát hodně neočekávaných věcí. Přijde mi, že konfrontace těch dvou vytvořila perfektní spojení."

Donald TrumpDonald Trump | Martin Schoeller (Time, 2015)

Pokračování 10 / 10

Nigel Parry (Esquire, 2015)

"Poté co pan Trump odmítal poslouchat instrukce a trval na tom, že ho nemůžu vyfotit z profilu, jsem se rozhodl, že jedinou cestou bude konfrontační fotografie. Konfrontační fotografie pro konfrontačního člověka. Myslím, že to tahle fotografie splňuje."

Donald TrumpDonald Trump | Nigel Parry (Esquire, 2015)