Královna burlesky Dita Von Teese.

Královna burlesky Dita Von Teese. Zdroj: Profimedia.cz

Von Teese je vášnivou sběratelkou starožitného porcelánu a šatů ušitých v 50. letech; jezdí packardem z roku 1939 nebo jaguarem z roku 1965.
Ačkoli se pravidelně objevuje v čele žebříčků nejlépe oblékaných hvězd showbusinessu, stylistu si najala jedinkrát. „Tehdy si vzal mé střevíčky ze 40. let a zajásal: Tyhle by vypadaly opravdu roztomile k džínům! Okamžitě jsem ho vyrazila.“
Extravagantní rocker Marilyn Manson ji tak dlouho žádal, aby hrála v jeho klipech, až přijela na oslavu jeho dvaatřicátých narozenin s láhví absinthu v ruce a dali se dohromady. Oba jsou hrdí na to, že o svou image pečují bez pomoci stylistů, že se sami líčí, sami oblékají, sami si navrhují kostýmy. Dita zpívala ve snoubencových písních, hrála v jeho klipech, on ji podporoval v jejích zvláštnostech a prosil, ať je ještě odlišnější od šedivého davu. V prosinci roku 2005 se vzali. „A ten sňatek byl pro nás polibek smrti, poslední hřeb do rakve našeho vztahu,“ svěřila se Dita loni v talk show Khloe Kardashianové. Taky do roka a do měsíce po svatebním obřadě na hradě podala žádost o rozvod. Důvod: nesmiřitelné rozdíly, manželovy nevěry (konkrétně ta s tehdy devatenáctiletou herečkou Evan Rachel Woodovou) a posedlost večírky.
Dita ještě jako Heather. Rok 1988, sladkých šestnáct a plesové šaty, co ušila maminka.
Vánoce se sestrou Jenou, Dita je ta v předu.
29
Fotogalerie

Femme Fatale Dita Von Teese: Královna burlesky, holka z plakátu, továrna na krásu

Tahle holka z amerického Středozápadu se vážně vyšvihla. Někdejší go-go tanečnice masám znovuobjevila burlesku, místo příležitostného herectví se vrhla na módní návrhářství, a než aby hrála Krásku nevěrnému Zvířeti Marilynu Mansonovi, vymyslela vlastní řadu parfémů, dekorativní kosmetiky i spodního prádla. Tím se však královna korzetů Dita Von Teese (44) neproslavila. Známe ji pro její excentrický, dokonalý půvab, nostalgický a zároveň nadčasový. Přečtěte si v tištěném Reflexu č. 1, který vyšel 5. ledna 2017, článek o fatální dámě Ditě Von Teese a prohlédněte si naši obrazovou galerii.

Narodila se jako Heather Renée Sweet 28. září 1972 v Rochesteru v americkém státě Michigan jako prostřední ze tří dcer manikérky a obráběče kovů. Jako malinká se po víkendech dívala s maminkou na filmy pro pamětníky a zlatá éra Hollywoodu jí učarovala: „Toužila jsem stát se hvězdou čtyřicátých let; něčím na způsob showgirl,“ svěřila našemu někdejšímu redakčnímu kolegovi Honzovi Dědkovi koncem roku 2006 v rozhovoru pro Reflex. „Zatímco většina holčiček si v tomhle věku hraje na princezny, já chtěla vypadat jako ženy z filmů pro pamětníky. Byla jsem zamilovaná do Hedy Lamarrové, Betty Grableové, Gene Tierneyové a Rity Hayworthové, chtěla jsem oblékat stejné šaty, nosit totožné účesy, malovat se jako ony…“

Tento dětský sen malou Heather dodnes neopustil. Přesněji: pod pseudonymem Dita von Teese si ho splnila.

Rodiče byli šokováni tím, že jejich pětiletá dcerka rozhlašuje, jak se jednou chce stát striptérkou (aniž by věděla, co to přesně znamená), a alespoň ji zapsali do hodin baletu. Ve třinácti už tančila sóla. V patnácti ovšem dosáhla na baletních špičkách vrcholu – a začala padat dolů. Tou dobou si při střední škole přivydělávala jako prodavačka v pizzerii a veškerou výplatu utrácela ve vedlejším obchodě se spodním prádlem – a nebyla tam k mání žádná venkovská bílá bavlna, tou dobou už Ditina rodina bydlela v kalifornském městě Irvine. Dita chodila do butiku pozorovat podprsenky tak často, až ji v něm zaměstnali.

Z plavovlásky se ještě před maturitou stala zrzka a z té rychle nato černovláska. V devatenácti, ještě jako Heather, leštila tyče ve striptýzových barech – mezi holkami promenujícími se v bikinách před očima štamgastů působila v korzetu, s dlouhými rukavičkami a podvazky jako zjevení. Živila se pak i jako pin-up a fetiš modelka nebo, od svých dvaceti, jako tanečnice v burlesce.

Právě tuhle kabaretní kostýmní šou, která zažívala vrchol ve 30. letech minulého století, pomohla za velikou louží znovu vytáhnout za podvazky a paví pera na jeviště a předvedla mainstreamovému publiku, že nejde o žádný prvoplánový striptýz. Že je umění během necelých deseti minut na pódiu vkusně, cudně, s grácií a šmrncem předvést smetanová stehna poté, co punčošky i podvazkový pás letí během erotikou nabitého tance někam do kouta. A že rudá rtěnka a střapečkem zakryté špičky prsou získají na ceně, když se k nim přidá balancování na špičkách baletních. A korzet pošitý nablýskanými křišťálovými korálky a jehlové podpatky pantoflíčků s labutěnkou.

Počátkem roku 2013 pak poprvé zpívá zásadnější part s kapelou. Její (značně digitálně upravený) vláčný, sladký hlas v singlu britského eletronického dua Monarchy Disintegration doprovází parádní video s tematikou „burleska a její budoár“ / „osud hospodyňky v 50. letech“. V klipech Monarchy se od té doby svůdně svíjí pravidelně.

Na kombinaci Ditiny svůdné grácie a luxusního prostředí honosného divadelního sálu před třemi lety postavil nedávno zesnulý George Michael video ke své coververzi starého muzikálového hitu Feeling Good.


Dita Von Teese: Vaše znaménko krásyDita Von Teese: Vaše znaménko krásy|ArchívChvilku před Vánoci vpustilo nakladatelství Jota do světa Ditinu nejnovější módní bichli. „Průvodce světem extravagantní ženy“ Vaše znaménko krásy je přesně tou luxusní knihou, kterou před příchodem návštěvy nedbale rozložíte na servírovacím stolku. Sběratelka vintage šatů v ní dává k dobru rady, co s pletí a postavou a tvarem obočí, a občas mezi řečí prohodí něco lehce osobního.

Její legendární kabaretní čísla možná znáte z internetu. V jednom se Dita cachtá v obří sklence na martini, v dalším se šplouchá ve vaně, v jiném osedlá třpytivého koníka na starodávném pouťovém kolotoči, v některých vyskakuje z obrovské zlaté pudřenky. „Dohlížím na kostýmy, osvětlení, hudbu,“ tvrdí ve své nejnovější knize. „Dokonce se podílím i na obsahu propagační kampaně. Jsem kreativní ředitelka i generální manažerka. A také producentka, takže za show ručím"

Více se o Ditě Von Teese dočtete v rubrice Femme Fatale v novém tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 5. ledna.

Reflex 1/2107Reflex 1/2107|Archív