Podzemní městečko Coober Pedy: Těžba pokračuje

Podzemní městečko Coober Pedy: Těžba pokračuje Zdroj: Wired.com

Podzemní městečko Coober Pedy: Kostel
Podzemní městečko Coober Pedy: Klasická kuchyně
Podzemní městečko Coober Pedy: Dejte si panáka v místní putice
Podzemní městečko Coober Pedy: Kontrola šachty
Podzemní městečko Coober Pedy: Těžba pokračuje
13
Fotogalerie

Na návštěvě v hornickém městě. Pod zemí najdete obývák, restauraci i kostel

Zvláštní podzemní svět objevila v australském městečku Coober Pedy fotografka Tamara Merinová. V bývalých dolech tu žije více než polovina obyvatel a ti si pod zemí vybudovali opravdu spektakulární obydlí. Zatímco v některých tunelech těžba stále pokračuje, v jiné byly přebudovány na byty, kostel, nebo funkční hospodu.

Až do začátku 20. století žili na tomto území původní australští obyvatelé - Aboriginci. V roce 1915 tu ale Evropané objevili naleziště opálů. A to ne jen tak ledajaké, ale jedno z největších nalezišť opálů na světě. Zanedlouho poté tu vzniklo hornické městečko a minerály se tu začaly těžit ve velkém. Své jméno dostala oblast podle aboriginského sousloví kupa–piti, což v překladu znamená „díra bílého muže“.

Do většího povědomí se Coober Pedy dostalo v 90. letech. Tehdy vláda zakázala těžbu ve velkém měřítku, a tak došlo k opuštění mnoha z neuvěřitelných 250 000 důlních šachet. Toho obratem využili místní obyvatelé, kteří si tu vybudovali velmi funkční příbytky. Zatímco teplota na povrchu v létě bežně přesahuje 40 stupňů Celsia, v jeskyních je příjemně celý rok a není potřeba klimatizace.

Bydlení v dolech ale není nic levného. Vlastní opuštěná šachta s třemi ložnicemi, kuchyní, koupelnou a salonkem stojí stejně jako klasický nový dům. Australské Coober Pedy je také rájem filmařů, natáčeli se tu například filmy Šílený Max, Rudá planeta nebo Černočerná tma.