3. misto Science city, Zaha Hadid Architects

3. misto Science city, Zaha Hadid Architects Zdroj: Zaha Hadid Architects

The Science city Egypt
The Science city Egypt
4. místo Science city, Gansam Architects
2. misto Science city, Ngiom partnership
3. misto Science city, Zaha Hadid Architects
17
Fotogalerie

Superhvězdy moderní architektury navrhly pro Káhiru futuristickou knihovnu. Podívejte se

Prestižní architektonická studia vytvořila svou vizi moderní Alexandrijské knihovny. Vyhrál návrh britského ateliéru Weston Williamson a partneři.

Alexandrijská knihovna měla určující vliv na východní i západní civilizaci. Nyní se egyptská instituce pokusí o návrat na výsluní. Pomoci jí v tom má také nový komplex propojující knihovnu a vědecké muzeum, který pod názvem Science City vyroste na západě Káhiry. Zatímco v České republice se spojení knihovny a moderní architektury příliš nezdařilo, v Egyptě nejspíš bude situace jiná včetně ateliéru nedávno zesnulé Zahy Hadidové.

Tvůrci nové podoby okolí Masaryčky nakonec v soutěži nezvítězili a museli se spokojit se třetím místem. První příčku mezinárodní porota přiřkla britskému ateliéru Weston Williamson a partneři. „Pracuje s mnoha viditelnými prvky, jako jsou kruh, odrazy, duny nebo oáza,“ zdůvodnila jury udělení první příčky. Zároveň porotci ocenili jednoduchost architektury.

Základním principem zadání soutěže bylo úzké propojení přírody a člověka, které je podle zadavatelů klíčové pro vnitřní rozvoj lidí. „Pro návštěvníky i pro zaměstnance by Science City zároveň mělo být vzrušující a podnětné,“ píše se v zadání.

Na přírodní tvary vsadilo také malajsijské studio Ngiom Partnership, jež skončilo na druhém místě. Jeho návrh přímo vychází z tvaru písečné duny. Naopak na tekutost vsadili architekti z ateliéru Zahy Hadidové, jimž porota přiřkla třetí místo. Čtvrtý pak skončil ateliér Gansam Architects & Partners z jižní Koreje, jehož návrh propojoval moderní architekturu s prvky prastarých pyramid.

Chystaný komplex je jedním z řady architektonických novinek, které Egypt plánuje. Ještě větším je pokus o postavení nového hlavního města, se kterým by novému vedení země měli pomoci Číňané.

Článek připravil server E15.cz