K ústí Eurotunelu to mají uprchlíci z tábora 7 km

K ústí Eurotunelu to mají uprchlíci z tábora 7 km Zdroj: Jan Šibík

V uprchlickém táboře Džungle je asi 15 % žen a dětí
Nabijíme mobily v táboře Džungle
Uprchlíci ze Súdánu a Afghánistánu
Křesťanský kostelík v urchlickém táboře Džungle
Francouzká policie vytlačuje Súdánskou ženu od plotu do Eurotunelu
20
Fotogalerie

Francie zruší uprchlický tábor v Calais. V Nové džungli fotografoval Jan Šibík

Francie definitivně a zcela zruší velký uprchlický tábor v Calais na severu země a tamní migranty přemístí do různých středisek či deportuje. Potvrdil to dnes francouzský prezident François Hollande při své návštěvě Calais. Očekává přitom, že Británie, kam se mnozí z imigrantů chtějí dostat, se do tohoto úsilí zapojí. Francouzská vláda již dříve oznámila, že tábor, zvaný Nová džungle, kde je nyní zhruba 9000 běženců, zruší do začátku zimy.

Hollande uvedl, že Francie se postará o žadatele o azyl. "Poskytneme lidské a důstojné uvítání lidem, kteří budou chtít uplatnit právo na azyl," prohlásil podle stanice BBC prezident. Poznamenal zároveň, že všichni, kteří francouzský azyl neobdrží, budou ze země vykázáni.

Velká část obyvatel tábora, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, nechce zůstat ve Francii, ale dostat se do Británie.

"Traduje se, že v Británii dostane každý uprchlík dům," vysvětluje fotograf Jan Šibík, který tábor zvaný Nová džungle v loňském roce navštívil a strávil zde několik dní a nocí.

Ve fotogalerii přinášíme dvě desítky snímků zachycující život v Nové džungli a pokusy o překonání plotů Eurotunelu.