Les Bains Douches - noční klub proslulý hlasitou hudbou, drogami a nevázaným sexem.

Les Bains Douches - noční klub proslulý hlasitou hudbou, drogami a nevázaným sexem. Zdroj: Foc Kan

Mick Jagger si stěžuje DJovi na playlist
Interiér byl upraven pro potřeby nových návštěvníků, kteří ze starých lázní udělali noční klub proslulý hlasitou hudbou, drogami a nevázaným sexem.
Eva Herzigová
Jack Nicholson na lovu
Sylvester Stallone
60
Fotogalerie

Les Bains Douches: Staré pařížské lázně se staly obětí celebrit a dekadence 20. století

Původně se jednalo o místo, kde se již v 19. století scházeli vážení občané Paříže a během ne zrovna levných masáží, zábalů a dalších procedur rozmlouvali o obchodních záležitostech. Nad sklenkou calvadosu, v tichém prostředí garantovaném slavnou rodinou Guerbois, jež byla v Paříži proslulá pro kvalitní lázeňské služby. Tehdejší prostředí, které si oblíbil i Marcel Proust, by nemohlo být ve větším rozporu se situací, jež nastala o století později.

V roce 1978 se dveře Les Bains Douches otevřely znovu. Interiér byl ale upraven pro potřeby nových návštěvníků, kteří ze starých lázní udělali noční klub proslulý hlasitou hudbou, drogami a nevázaným sexem. Těmi návštěvníky byli namátkou David Bowie, Andy Warhol, Jack Nicholson, Mick Jagger, Robert De Niro, Johnny Depp s Kate Mossovou i tehdy ještě nezletilá Vanessa Paradisová.

Mnoho původních prvků lázní bylo zachováno, a tak se hosté pod vlivem různých návykových látek nadšeně vrhali do přítomných bazénů a užívali si soukromí, jež jim poskytoval členitý interiér klubu. Na dekadentní atmosféru nostalgicky vzpomíná i autor snímků, jež si můžete prohlédnout v galerii, Foc Kan.

„Bylo to nejlepší období mého života. Nejvíc kolem roku 1985. To jsme toho ještě moc nevěděli o AIDS. Všichni spali se všemi. Kdekoliv, kdykoliv, jakkoliv. Byli jsme volní,“ uvedl pro sketch42.

Kolem roku 1990 začal klub uvadat. Ať už to byla epidemie HIV, či vývoj společnosti v samotné Paříži, pro Les Bains Douches už zkrátka nebylo místo. Budova pomalu chátrala a i přes několik pokusů o obnovu se klub bývalého věhlasu nikdy nedočkal. Dnes na jeho místě stojí hotel, který má s původními lázněmi už jen pramálo společného.