Fotografie roku, Aktualita 1. cena: Uprchlíci na maďarskosrbské hranici, hraniční přechod Röszke -Horgoš, září 2015

Fotografie roku, Aktualita 1. cena: Uprchlíci na maďarskosrbské hranici, hraniční přechod Röszke -Horgoš, září 2015 Zdroj: Jan Zátorský / MF Dnes

Fotografie roku, Aktualita 1. cena: Uprchlíci na maďarskosrbské hranici, hraniční přechod Röszke-Horgoš, září 2015
Grant Prahy: Oprava pomníku Jana Husa
Grant Prahy: Oprava pomníku Jana Husa
Aktualita 2. cena: Noční vlakový transport běženců do Evropy Tovarnik, Chorvatsko,
Aktualita 3.cena: Radost těsně po připlutí člunu k řeckému břehu. Ze série Sen začíná na Lesbosu
21
Fotogalerie

Czech Press Photo vyhrál snímek uprchlíků z maďarsko-srbské hranice

Fotografií roku podle poroty Czech Press Photo se stal snímek uprchlíků na maďarsko – srbské hranici na přechodu Röszke – Horgoš fotografa Jana Zátorského z MF Dnes. Porota ji vybírala podle novinářských kvalit, jako je aktuálnost, informativnost, výmluvnost a pohotovost.

Zátorského fotka má podle poroty vynikající úroveň estetickou a symbolizuje závažné téma roku. „ Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátnavelkých mistrů,“ uvedla porota, kterou letos vedl známý fotograf agentury AP Petr Josek.

Držitel ceny získává peněžitou odměnu 120 000 Kč, skleněnou plastiku Křišťálové oko.

Grant Prahy Czech Press Photo 2015, tedy roční stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města, získal Martin Frouz z Univerzity Karlovy, který do soutěže zaslal soubor dokumentující opravu památníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze, v letech 2013 -  2015.

Porota udělovala ceny v 8 hlavních kategoriích. Událostem dominovala uprchlická krize a válka na východě Ukrajiny, zatímco v osobnostech prezident Miloš Zeman. Na oceněné fotografie se podívejte v naší fotogalerii.