Selfie Jana Šibíka v uprchlickém táboře Nová džungle

Selfie Jana Šibíka v uprchlickém táboře Nová džungle Zdroj: Jan Šibík

Uprchlíci se připravují na zdolání plotů u Eurotunelu
K ústí Eurotunelu to mají uprchlíci z tábora 7 km
Těsně před ústím Eurotunelu
Migranti čekají na noc, aby se pokusili dostat přes ploty k vlaku jedoucí do Británie
V uprchlickém táboře Džungle je asi 15 % žen a dětí
19
Fotogalerie

Jan Šibík v Nové džungli: Británie a Německo jsou pro imigranty ráj

Traduje se, že v Británii dostane každý uprchlík dům, vysvětluje fotograf Jan Šibík, proč se imigranti tak úporně snaží dostat z Francie přes kanál La Manche. A poté, co v uprchlickém táboře zvaném Nová džungle strávil několik dní a nocí a dokumentoval pokusy imigrantů překonat hraniční ploty, dodává: řada z nich v táboře hodlá zůstat, říkají, že už tady se mají líp než doma.

Podle známého fotoreportéra je zpravodajské pokrytí událostí v Calais selháním řady evropských médií, včetně těch českých. Jejich popis událostí se totiž často diametrálně liší od skutečnosti, "Teprve na místě jsem zjistil, že celý areál tunelu a přístavu vypadá úplně jinak, než jak ho média popisovala. Události se ve skutečnosti odehrály jinak, než jak se o nich z médií dozvídali čtenáři."

Ve fotogalerii přinášíme dvě desítky fotografií zachycující život v Nové džungli a pokusy o překonání plotů Eurotunnelu.

Reflex 33/2015Reflex 33/2015 | ArchívVelkou fotoreportáž s další řadou snímků a celý rozhovor s Janem Šibíkem najdete ve čtvrtečním Reflexu.