Český, polský, německý a slovenský prezident

Český, polský, německý a slovenský prezident Zdroj: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Sebastiana Duda
Polský prezident Andrzej Sebastiana Duda
Polský prezident Andrzej Sebastiana Duda
Polský prezident Andrzej Sebastiana Duda
Polský prezident Andrzej Sebastiana Duda
10
Fotogalerie

Český, polský, německý a slovenský prezident: Najdi 10 rozdílů. Dlouho to trvat nebude

To se to někdo má! Nic jiného se nedá konstatovat, když se podíváme na hlavy států okolních zemí. Na rozdíl od Miloše Zemana, skutečně důstojní a pro většinu veřejnosti přijatelní prezidenti. V čem je ten rozdíl?

Slováci si loni v březnu zvolili poměrně nečekaně sympatického prezidenta Andreje Kisku. Nevyvolává skandály, nepředvádí slovní exhibice, neuráží lidi, nepodporuje Putina. Kiska byl alternativní, protože okoukaných politických matadorů už mají i na Slovensku dost, ale zjevně dobrá varianta. Alespoň už někdo ví, že Slovensko má také „normálního“ prezidenta, protože o jeho předchůdci, Ivanu Gašparovičovi, se kvůli jeho intelektuální nedostatečnosti povídali hodně nepěkné věci.

Němci se pak mohou pochlubit filozofujícím Joachimem Gauckem, jehož některé projevy obsahují tolik podnětných myšlenek, že by se mohly rovnou tisknout v učebnicích. Vzpomene si snad někdo na některý projev Miloše Zemana, který se dá označit za skutečně zásadní, přelomový? Navíc Gauck, bývalý evangelický pastor a kazatel, bojoval v době komunistického režimu v Německé demokratické republice za lidská práva. A kromě jiného jako vůbec první německý spolkový prezident v roce 2012 navštívil památník v Lidicích, což bylo velmi lidské a vstřícné gesto. Nezbývá, než si ho vážit.

A Poláci (a opět to před volbami většina odborníků a novinářů nečekala) si v květnu zvolili prezidentem právníka Andrzeje Sebastiana Dudu. Až složí v srpnu slib, stane se vůbec nejmladším prezidentem v Evropě.

Zatímco u nás se o Kateřině, dceři prezidenta Zemana, psalo jako o dívce, která navštěvuje erotické párty, tak Dudova dvacetiletá dcera Kinga (studentka práv) přednášela při jeho volební kampani excelentní politické projevy.

Duda působí energicky, často se umívá, hovoří rozumně, má zajímavé pravicové názory (jistě, levice se u toho hodně mračí), je to katolík a jeho velmi sympatická žena Agata byla předtím středoškolskou profesorkou němčiny.

Podívejte se na fotografie nového polského prezidenta, jeho manželky a dcery. Pak můžete začít hledat rozdíly. To se to někdo má!