Nedělní evakuace horolezců z Everestu.

Nedělní evakuace horolezců z Everestu. Zdroj: Facebook, Twitter, Instagram

Daniel Mazur zaznamenal i následné otřesy
Daniel Mazur informuje na Twitteru o prvních otřesech na Everestu
Fotografie Azima Atifa, která dokumentuje stav v základním táboře Mt. Everestu po sobotním zemětřesení
Lavina zachycená jedním z horolezců.
Nedělní evakuace horolezců z Everestu.
14
Fotogalerie

Slavný Everest se změnil na horu smrti: Zemětřesení spustilo laviny, zahynuly desítky lidí

Padající kameny velké jako automobily. A laviny ze všech stran. Tak podle přeživších horolezců a jejich Šerpů vypadala hrůza, kterou spustilo v sobotu velké zemětřesení v Nepálu v oblasti nejvyšší hory světa. V tu dobu bylo v táborech pod Everestem podle nepálských úřadů 500 horolezců a 600 lidí jako pomocný personál. Zatím byla potvrzena na tomto známém místě smrt 18 lidí, ale minimálně další desítky jsou pohřešovaní a mají malou šanci na přežití.


Mnoho lidi z oblasti Everestu postupně evakuují vrtulníky, ale další by chtěli zůstat a vyhledat pohřešované. Místo je teď ale velmi nebezpečné, protože otřesy uvolnily nejenom laviny, ale i masy kamení a narušily ledovce. Pořád tedy hrozí nebezpečí velkých sesuvů.

Chris Harling, který byl vůdcem jedné z expedic na Everestu a kterému se podařilo přežít, na svém Facebooku napsal: „Tady v základním táboře jsme zpočátku cítili jen drobné otřesy, pak se vše začalo vlnit jako želé, jako kdyby skály procházely pod našima nohama. Až pak jsme pochopili, co cítíme. Balvany velké jako auto se řítily ze strmých svahů, ty skončily jen několik stovek metrů od nás.“

Část základního tábora pod Everestem ale pohřbily laviny. Bohužel i s některými lidmi.

V táboře č.1 pak bylo více než 20 horolezců a o jejich osudu se zatím nic neví.