Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Není líp: Za první čtyři měsíce Babiš vybral na daních méně než loni. A vláda utratila více

Za leden až duben letošního roku ministr financí Andrej Babiš vybral na daních 400 miliard korun a to je o osm milard méně, než se vybralo ve stejném období loňského roku. Výdaje tvořily také 400 miliard, jenže to je až o 19 miliard více než za první třetinu roku 2014. Vládě se tak stále nedaří plnit sliby, že bude hospodařit lépe než předchozí kabinety.

Jak uvádí Ministerstvo financí, pokulhává zejména výběr daně z přidané hodnoty, na které se vybralo o 8 miliard korun méně než loni. O 11 miliard méně se vybralo i na spotřebních daních z cigaret. Naopak více než v minulém roce stát vybral na sociálním pojištění.

Výdaje byly za leden až duben vyšší o 19 miliard, neboli o celých 5 procent. Rostly zejména výdaje na spolufinancování projektů Evropské unie. O 5 miliard byly vyšší dotace Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu a zemědělci dostali také úlevu na dani z nafty.

Zatímco loni hospodařil stát za první čtyři měsíce s přebytkem 26 miliard korun, letos skončil v deficitu 380 milionů korun.

Opakuje se tak situace z ledna, února a března, kdy byly příjmy také horší než před rokem a výdaje vyšší.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, k tomu uvádí: „Po čtyřech letošních měsících setrvale slabších výsledků v porovnání se stejným obdobím loňského roku již nelze výsledek stavu plnění rozpočtu zdůvodňovat výlučně jednorázovými a přechodnými vlivy. Je zřejmé, že hospodaření státu meziročně poněkud pokulhává.“

Heslo „bude líp“ se tak nenaplňuje, alespoň pokud jde o hospodaření státu. Protože se příjmy snižují a výdaje rostou, dluh státu tím pádem narůstá.