Nejpřísněji střežené vězení v USA

Nejpřísněji střežené vězení v USA Zdroj: Amnesty International

Nejpřísněji střežené vězení v USA
Nejpřísněji střežené vězení v USA
Nejpřísněji střežené vězení v USA
Nejpřísněji střežené vězení v USA
Nejpřísněji střežené vězení v USA
10
Fotogalerie

10 fotografií z nejpřísněji střeženého vězení v USA. Tak zle se tam nemají

Jaký je život v nejtvrdším vězení v USA, které se nachází v Coloradu? Není to až tak hrozné, jak někdy vidíme z různých filmů. Vybudování káznice stálo 60 milionů dolarů. Popsal to web businessinsider.com.

Ve více než 40 státech Spojených států jsou věznice s označením “super-maximum security”. Pouze v Coloradu však najdeme vězení s označením „superman“, to je podle úadů nejtvrdší vězení v zemi.

Ve vězení, které se označuje zkratkou ADX nebo Alcatrazem Rockies (podle slavné věznice Alcatraz a pohoří Rockies), tráví vězni 23 hodin každý den na samotce.

“ADX vzniklo jen malou skupinu vězňů, kterým hodnota lidského života vůbec nic neříká,“ popisuje tuto káznici bývalý ředitel amerického úřadu pro věznice Norman Calrson. V součanosti je v ADX 422 vězňů.

Jak vypadá den vězně drženého v ADX

Vězni většinu dne tráví v celách velkých 3,6 krát 2,1 metru. Kolem nich je tlustá zeď – dveře od cely jsou dvojité a navržené tak, aby vězni neviděli do protější cely. V cele je úzké vysoké okno s rozměry 90 krát 10 centimetrů.

Každá cela má sprchu a záchod. Vězni spí na nízké matraci přímo na betonu. Na většině cel je ale dostupná televize. Odsouzení mají také přístup ke knihám a časopisům.

Vězni mají možnost cvičit 10 hodin týdně. Polovinu tohoto času tráví v posilovně uvnitř budovy, což je v praxi další cela s tyčí, na které se dají dělat přítahy. Druhou polovinu času mohou být ve venkovní posilovně, kde je každý vězeň sám v kleci.

A komunikace s jinými lidmi? Většinou se jedná jen o několik málo slov za den, které ale samozřejmě vycházejí z úst bachařů.