Video placeholde

Terry Gilliam připil na úspěch svého filmu becherovkou, prohlásil se za černou lesbu a chválil český humor

Po dlouhých dvanácti letech se do Thermalu vrátil miláček karlovarského publika, americký režisér, herec, scenárista a Monty Python Terry Gilliam. Přivezl s sebou politickou nekorektnost, humor všeho druhu a dobrodružnou tragikomedii s názvem Muž, který zabil Dona Quijota.

Středeční donkichotská projekce ve Velkém sále Thermalu zůstane pro těch skoro 1200 diváků, kteří jí byli přítomni, jedním z nejmilejších momentů festivalu. Zatímco mnozí diváci vzpomínali, jak na těch samých sedadlech před dvanácti lety sledovali Gilliamův úvod k jeho magické Krajině přílivu, imaginativnímu příběhu malé holčičky-sirotka, na pódium vkročila krásná Joana Ribeirová, představitelka andělské Angeliky z Muže, který zabil Dona Quijota.

Následoval ji rozverný Terry Gilliam s panákem své oblíbené becherovky v ruce. Publikum vstalo jako jeden muž a složilo mu poklonu nejvyšší, standing ovation. Ba i transparenty se mávalo. Pak nás, Čechy, režisér Brazilu, Dobrodružství barona Prášila, Krále rybáře, 12 opic, Strachu a hnusu v Las Vegas a více než tuctu dalších snímků označil za „chytrý, vtipný národ“ a „mistry v umění žít“; museli jsme podle něj jako národ ve své minulosti překonat spoustu obtíží, ale zachovali jsme si svůj smysl pro humor. Švejka a českou schopnost švejkovat a „pochodovat dál absurditou života“ ostatně vzýval už během velmi přátelské tiskové konference před projekcí.

Jsem černá lesba! 

Gilliam také zmínil nedávnou kontroverzi, kdy se na BBC řešil možný návrat Monty Pythonů. Programový šéf britské veřejnoprávní televize prý řekl, že by se jejich skeče dnes už nemohly vysílat. „Chce se mi z toho brečet a dohání mě to k vzteku: tak prý už dnes šest bílých mužů z vyšší společenské vrstvy nemůže dělat humor! Potřebujeme tam mít zastoupenou tuhle rasu, tohle pohlaví… Hovno! Já už nechci být bílý muž, nechci být obviňován za všecho zlo světa. Jsem černá lesba! Jmenuju se Loretta a jsem BLT, čímž nemyslím sendvič bacon-lettuce-tomato, ale černou lesbu, co zrovna prochází změnou pohlaví!

Všechny monty pythony to vyjádření BBC pobouřilo. Komedie přece není boyband, nemůžete to namíchat z toho a toho a ještě toho, potřebujeme holku, potřebujeme uplatnit každou barvu na téhle planetě a do toho vrazíme psa! Já chci být transdruhový, trans gender už mi nestačí! Ten komentář byl blbý, stupidní, ale v dnešní době pravdivý. Jak mi vlastně mohla tady Joana Ribeirová hrát Španělku, když je Portugalka a o španělskosti nic neví? Proboha, co je to za svět?“

Do kina a do Reflexu 

Snímek Muž, který zabil Dona Quijota mohou festivaloví diváci zhlédnout ještě 6. července v Národním domě. To už bude film, jehož „porod“ trval dlouhých 29 let, v tuzemské kinodistribuci. Stručnou recenzi tohoto mnohovrstevnatého filmu pak za týden najdete v novém čísle Reflexu (na stránkách věnovaných tomu nejlepšímu z letošního ročníku MFF KV), stejně jako velký rozhovor Veroniky Bednářové s Terrym Giliamem.

Rozhovor Veroniky Bednářové s Terrym Gilliamem vyjde v některém z dalších čísel Reflexu.