Barry Levinson, režisér filmů Rain Man a Dobré ráno, Vietname

Barry Levinson, režisér filmů Rain Man a Dobré ráno, Vietname Zdroj: Profimedia

Dobré ráno, Vary! Na festival přijede oscarový Barry Levinson, režisér filmů Rain Man či Vrtěti psem

Karlovarský festival pokračuje v odhalování střípků programu 53. ročníku.  Jedním z hostů bude americký režisér a scenárista Barry Levinson, který obdrží Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Levinson sice není tvůrcem, jehož jméno by bylo dobře známé mezi širší veřejností, alespoň jeden z jeho filmů ale viděl snad každý, kdo má doma televizi. Levinson je totiž podepsán pod takovými klasikami jako Rain Man, Dobré ráno, Vietname, Spáči nebo Vrtěti psem.

Šestasedmdesátiletý režisér není osobností, na niž by u červeného koberce před Thermalem netrpělivě čekaly davy natěšených fanoušků jako na Jamieho Dornana či Mela Gibsona. Není režijní celebritou typu Stevena Spielberga nebo Quentina Tarantina ani tvůrcem na vrcholu kariéry. Nicméně o jeho přínosu světové kinematografii, kterou zvláště v osmdesátých a devadesátých letech obohatil hned několika skvosty, vůbec není třeba vést diskusi. Křišťálový glóbus se letos dostane do správných rukou.

Barry Levinson se prosadil jako scenárista úspěšných televizních pořadů. Výrazněji na sebe upozornil, když společně se svou tehdejší ženou, Valerií Curtinovou, napsal scénář k soudnímu dramatu … a spravedlnost pro všechny. Ten dvojici vynesl nominaci na Oscara. Režijně následně debutoval hořkou komedií Bistro, za jejíž scénář byl na Oscara nominován podruhé. Proměněná oscarová nominace pak přišla až na konci osmdesátých let. 

Oscar za Rain Mana

Zlatou sošku Levinson získal za režii svého nezpochybnitelného mistrovského díla Rain Man, v němž pod jeho vedením excelovali Dustin Hoffman s Tomem Cruisem. Poté se Levinson dočkal ještě dvou nominací (za scénář ke snímku Avalon a za režii filmu Bugsy), další sošku už ale nezískal. Po roce 2000 Levinsonova hvězda pohasla, na plátna kin začal posílat spíše průměrné filmy.  Živou vodou se ukázala být spolupráce s televizí HBO. Z ní vzešel v roce 2010 poslední výraznější Levinsonův snímek Doktor Smrt o lékaři Jacku Kevorkianovi.

Při příležitosti Levinsonovy návštěvy Varů uvede festival i některé jeho snímky. Režisér především představí svůj nejnovější režisérský počin, drama Paterno z produkce HBO. Dále bude promítáno dojemné drama Rain Man a nadčasová politická satira Vrtěti psem.

Dánka Dyrholmová představí snímek o Warholově múze

Dalším oznámeným hostem je dánská herečka Trine Dyrholmová. Ani její jméno patrně pohříchu nezapůsobí jako automatické lákadlo, ve Skandinávii je ovšem její jméno dobře známé. Dyrholmová se objevuje ve filmech předních severských tvůrců. Vidět jsme ji mohli například v Rodinné oslavě nebo v Komuně Thomase Vinterberga, v Lepším světě Susanny Bierové či v Královské aféře Nikolaje Arcela.

Do Varů herečka zavítá s hudebním životopisem Nico, 1988. Snímek mapuje závěr umělecké dráhy hudební ikony Christy Päffgenové, známé pod uměleckým jménem Nico. Žena, o níž se mluvilo především jako o Warholově múze či ve spojitosti s kultovní skupinou Velvet Underground, prožila dramatický život plný běsů, aby se v jeho závěru znovuzrodila jako umělkyně a našla se jako žena i matka. „Trine Dyrholmová byla pro film klíčovým člověkem,“ říká o hlavní představitelce režisérka Susanna Nicchiarelliová. „Její přínos pro můj film a mě samotnou byl obrovský. Trine dala Nico energii a vitalitu, podpořila film přesnou porcí energie, která byla potřeba.“ Snímek je již od dubna díky Asociaci českých filmových klubů k vidění v českých kinech.

Přijedou i režisér a scenáristka Oscarem oceněného kraťasu

Již tradiční programová sekce Lidé od vedle se v letošním ročníku zaměří na hrdiny se sluchovým postižením. Při té příležitosti bude uveden i film Tiché dítě, který letos získal Oscara pro nejlepší krátký film. Tento emotivní snímek osobně představí herečka a scenáristka filmu Rachel Shentonová a režisér Chris Overton. 

Snímek Tiché dítě, příběh čtyřleté dívky, která se narodila hluchá a díky sociální pracovnici v podání Rachel Shentonové nachází prostřednictvím znakové řeči cestu ze světa ticha, byl inspirován osobními zkušenostmi této britské herečky a autorky.