Video placeholde
První den karlovarského filmového festivalu.
První den karlovarského filmového festivalu.
První den karlovarského filmového festivalu.
První den karlovarského filmového festivalu.
První den karlovarského filmového festivalu.
10
Fotogalerie

Karlovarský festival začal hvězdně, ale chladně

Jeden zázrak už se ve Varech konal: to když se sem pořadatelům mezinárodní filmové přehlídky podařilo dostat ikonu jménem Uma Thurmanová. Chtít po nich další, třeba aby každá hollywoodská legenda, jež Vary poctí svou návštěvou, ochotně obíhala davy fandů s památníčky, by už bylo asi příliš. A tak se úvod 52. ročníku vepíše do dějin jako ten, jenž byl sice mimořádně hvězdný, ale také chladný. A počasím to kupodivu nebylo.

Tarantinova múza Thurmanová je ve Varech od čtvrtka, většinu času tu však vystupuje hlavně jako pečující matka, nikoli vyslankyně světa šoubyznysu. Ostaně právě tři potomky, jež přivezla i do Varů, nazvala v rámci děkování za prezidentský Křišťálový glóbus “největším uměleckým dílem své kariéry.”

Maminka musí pracovat

Dvě dcery a syn nechyběli ani na zahajovacím rudém koberci, kde paradoxně pózovali fotografům déle a ochotněji než ona. A když pak Thurmanová měla dávat krátké rozhovory pro kameru, nejprve jim starostlivě vysvětlila, že “maminka musí chvíli pracovat”. Herečka také, na rozdíl od dalších hvězdných hostů Caseyho Afflecka a Jamese Newtona Howarda, nemá na programu žádné mediální výstupy či besedy pro veřejnost. Publikum namlsané velkorysou show předchůdců (včetně parťáka z Pulp Fiction Johna Travolty) tak přijalo neosobní vystoupení Thurmanové lehce rozladěně.

“Vědět, že se ani neuráčí přijít za fanoušky, strávila bych dnešní odpoledne užitečnější činností, než stáním u bariér,” shrnula pocity mnohých přítomných Adéla, studentka čekající v první řadě příznivců. Šanci však prý svému idolu přece jen dá. Atmosféra místního letního kina už dokázala strhnout nejednoho mrzouta, a tak se tam v neděli chce vydat na projekci Tarantinova opusu Kill Bill, jež má Thurmanová uvést. Třeba prý nakonec roztaje.

Sdílené umění

Stroze pojal svou karlovarskou premiéru i zmiňovaný Casey Affleck, herecký chameleon a jeden z nejvýraznějších talentů dneška, jenž má z letošního jara Oscara i Zlatý glóbus za (výtečný) film Místo u moře. Ve prospěch plachého umělce však mluví jednak autogramy, jež rozdával ihned po příjezdu do Varů, jednak beseda naplánovaná po nedělní projekci filmu Přízrak.

Ten natočil s rovněž přítomným Davidem Lowerym, s nímž mimochodem spolupracuje už téměř dvorně: rodák z Milwaukee si jej vyhlédl v roce 2013 pro sundanceský hit Ain't Them Bodies Saints. Nyní spolu dokončili snímek o bankovním lupiči ze starobince Old Man and the Gun. Při přebírání Ceny prezidenta festivalu Affleck podotkl, že právě akce jako Sundance nebo Vary “umožňují lidem sdílet umění, na něž jsme hrdí”.

Masochista v Thermalu

Nejvtipnějším glosátorem večera byl bezesporu hudební mág James Newton Howard, na jehož sobotní Master Class s “živým” klavírem se už dlouho třesou všichni milovníci dobré muziky. S Křišťálovým glóbem v ruce vysekl poklonu nejen hostitelům, ale i přítomným hercům, “bez nichž by neměl práci”. A také Karlovým Varům - ty ho prý zcela uchvátily.

“Nezapomínejte, že jsem vyrostl u Los Angeles, na místě známém leda díky McDonald’s a benzinkám,” konstatoval autor, díky němuž báječně zní snímky jako Volný pád, Hunger Games, Pretty Woman nebo Fantastická zvířata a kde je najít. Ukázku hudby k posledně jmenovanému snímku pak speciálně pro Vary oddirigoval přímo před hotelem Thermal. “Rád bych tu předvedl celý koncert, ale na něj si musím počkat do listopadu do Prahy,” řekl Festivalovému deníku.

52. ročník přehlídky uvedla už tradičně show bratří Cabanů, v níž (tradičně) nechyběly “nahé” tanečnice a vtip. Byť tentokráte poněkud morbidní: v kuse nazvaném Zavěšený horor - Masochista totiž dívky zavěšené v igelitových pytlích končí v krvavé lázni. Následný zahajovací snímek nicméně hororové hrany uhladil, šlo totiž o odpočinkovou romantickou komedii Michaela Showaltera Pěkně blbě. Ta bude od 13. července k vidění i v běžné distribuci.