Video placeholde

Plakát Hitlera v pokojíčku i spolubydlení s maminkou. Něžný neonacista Daliborek míří do kin

Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je neonacista. Ještě před aktuální vlnou youtuberů se jeho domácí video s vystřelovacím obuškem stalo na českém internetu hitem. Právě tehdy ho objevil Vít Klusák a rozhodl se o něm natočit dokument. Slavnostní premiéru bude mít celovečerní film Svět podle Daliborka ve Velkém sále na letošním MFF Karlovy Vary v rámci soutěžní sekce dokumentů. Do široké distribuce v českých kinech vstoupí po skončení festivalu 13. července. 

"Stylizovaný portrét takového normálního českého neonacisty je velmi zralé a zároveň radikální dílo, svého druhu dokumentární tragikomedie, kterou osobně považuji za jeden z vrcholů letošní tuzemské produkce," uvedl na adresu filmu umělecký ředitel MFF Karlovy Vary, Karel Och. 

Svět podle Daliborka představuje svou ústřední postavu v oficiální upoutávce a tvůrci zveřejnili také plakáty k filmu. Vizuálům, které vytvořil Martin Poláček, vévodí název filmu vyvedený oblíbeným písmem nacistů v pastelových barvách.

„Zkusili jsme použít mírně upravenou verzi fontu Tannenberg. Ten patří mezi velmi oblíbená nazi písma, nicméně působil až příliš tvrdě, drsně a agresivně a film takový není,“ líčí Martin Poláček. „Pak jsme ho dali do růžové barvy a téhle kombinaci už jsme nemohli odolat. Nazi font v růžové najednou na plakátech být přímo musel,“ dodává. 

Podle režiséra Víta Klusáka by ale vyznění filmu nemělo sklouznout k pouhému posměchu, film má silně mrazivé tóny a ambici ukázat na mnohem širší problém společnosti. „Náš film není portrét jen jednoho “nazi-šílence”, film ukazuje, že s nenávistnými postoji souhlasí jeho kolegové, spolužáci, kamarádi i nejbližší. Naší neskromnou ambicí je skrze Dalibora nahlédnout do hlav a srdcí tisíců lidí, kteří svůj světonázor podřídili nenávistnému strachu z jinakosti. Ukázat, z jakého podhoubí se rodí novodobá vlna rasismu a nesnášenlivosti,“ říká ke svému filmu Vít Klusák.