U Vřídla vystavuje Tomáš Třeštík

U Vřídla vystavuje Tomáš Třeštík Zdroj: Marek Douša

Marek Douša zase ve Varech... Kresbou i veršem

Karlovy Vary / to byly bary / jenže/jsem starý / Hlavu si lámu / jako co s tím / tak zkusím film. Karlovarský festival byl vždycky inspirativní a i kdyby měla být ta inspirace dobrá jenom a pouze k té úvodní pokleslé rýmovačce, dostane to člověka ze zaběhaných schémat, protože, když se rozhodne trávit týden na betonové planetě, která se jmenuje Thermal, je jasné, že bude žít jinak, než je normální.

Filmy, o kterých se hodně mluví tu už své obsáhlé recenze mají, přesto nabízím vlastní, zkrácené verze.

Anthropoid:

Vlk z královských Vinohrad:

A úplně čerstvě i Hřebejkova Učitelka:

Film Charlieho Kaufmana a Duka Johnsona Anomalisa je animovaná historka životního motivátora, který ztratil životní motivaci, je to film suchý a mrazivý, ale obsahuje vtípky, při kterých bylo jaksi žinantní se smát, ale občas jsem to nevydržel a pak se cítil v tichém kině poněkud nepřípadně. Po projekci jsem se dozvěděl, že to bylo i proto, že v sále bylo mnoho spáčů.

Mě se líbila ta bezútěšná nálada, která připomínala nejvíc Ztraceno v překladu.

Ale přiznávám: podruhé bych to nedal.

U Vřídla vystavuje Tomáš Třeštík svou sérii fotek z balkónu svého bytu, kde za pět a půl roku vzniklo 1670 fotografií návštěvníků slavných i neznámých a je to vlastně taková paralela časosběrných dokumentů, které natáčí jeho maminka, Helena Třeštíková.

Každý něco sbírá, tahle rodina sbírá časy.

U Vřídla vystavuje Tomáš TřeštíkU Vřídla vystavuje Tomáš Třeštík|Marek Douša

Pro ty, kteří už v Karlových Varech jsou a lezou jim hodně na nervy mám jasný tip na výlet do nedalekého Ostrova, kde v zámeckém letohrádku v krásně upraveném parku vystavuje známy výtvarník a linorytec Michal Cihlář. Linority tady ale tvoří pouze doplněk naprosto úchvatné expozice faksimilí jeho cestovních deníků, které usilovně a nepřetržitě vytváří už víc jak dv desítky let.

Linoryt Michala CihlářeLinoryt Michala Cihláře|Marek Douša

Abych zůstal u vlastní profese, přidávám první letošní zážitek s festivalovou realitu.

ZmrzkaZmrzka|Marek Douša