Kuky se vrací

Kuky se vrací Zdroj: Falcon.cz

Některé děti nenávidí Kukyho, přiznal Svěrák

Jan Svěrák představil mezinárodnímu publiku na MFF v Karlových Varech svůj hit Kuky se vrací. Zůstal  přitom nohama na zemi a prohlásil, že už být tu v soutěži považuje za výhru. Řeč byla i o prodeji filmu do zahraničí - zatím se prý čeká na anglickou verzi, pouze s titulky film totiž moc dobře nefunguje. Domácí  publikum ale Kukyho miluje, tedy až na výjimky.

 

“Diváci mezi dvanácti a sedmnácti lety Kukyho nenávidí,” připustil Jan Svěrák. Říkal to vcelku s lehkým srdcem a hlavně s pochopením: “Už se prostě necítí být dětmi a naprosto nestojí o to, aby jim někdo připomínal, že dětmi byli.” Mladší děti jsou prý většinou nadšené, najmladší zaznamenaný divák prý mohl být tak ve věku tří měsíců, takže si film nejspíš moc neužil, protože na plátno nedohlédl - stejně by houby věděl, co se to tam děje. Věková kategorie sedmnáct plus prý s Kukym nemá sebemenší problem, horní hranice neexistuje.

 

Divácký nástup Kukyho nebyl tak nekompromisní, jak tomu bývá u Svěráka zvykem; u tohoto typu filmů je to ale docela normální - chodí se na ně sice méně, ale za to déle.  Proto bychom měli na Kukyho narazit v programech kin minimálně do konce roku, neustále bude v oběhu všech čtyřicet kopií.

 

Jan Svěrák už má v hlavě další projekt; zatím byl ochoten prozradit, že půjde o anglickou látku, točit se bude v angličtině a lokace by se měly hledat v Africe. Se zajímavým námětem prý za Svěrákem přišel představitel Kolji Andrej Chalimon: “Chtěl by natočit pokračování s tím, že Kolja by vystudoval v Německu medicínu, pak by se vrátil, aby mohl léčit nemocného starého Louku. No, a samozřejmě by ho vyléčil.” Trochu se bojím, že by to někdo mohl vzít vážně.

 

Sledujte také Fotoblog Jana Šibíka a Zápisník batůžkáře.