MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary Zdroj: Jan Šibík

Karlovarský festival: Dostaňte se do varu v brutálním Thermalu

Právě začíná 45. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (2. – 10. 7.). Tady je 10 důvodů, proč tam nemůžete chybět.

 

1. Budou tu k vidění na dvě stovky filmů, z toho padesátka ve světové nebo mezinárodní premiéře - zkrátka samé čerstvé zboží.

 

2. Program sestavoval tým dramaturgů v čele s uměleckou ředitelkou přehlídky Evou Zaoralovou, což je dáma z nejpovolanějších. Kvalita je tedy zaručená. Krom absolutních novinek můžete vidět filmy, které zabodovaly na festivalech v Cannes, v Berlíně nebo v Benátkách.

 

3. Dostat se do kina by neměl být takový problém. Kdo na festival do Varů občas zajede, ví, že dvě stě filmů je o něco méně než, než se tu hrálo v minulých letech. Je to proto, aby se do programu dostalo více repríz; většina filmů bude mít minimálně jednu, leckterý dokonce dvě.

 

4. Tentokrát se ve Varech sejde řada velmi pohledných, talentovaných a mladých umělců. Herec a režisér Scott Cooper, který má na kontě oscarový debut Crazy Heart s Jeffem Bridgisem, dorazil do Varů už včera. Jeho snímek bude přehlídku zahajovat. Balit už si pomalu začíná největší hvězda letošní přehlídky Jude Law, tomu by měl patřit pondělní večer. Na seznamu očekávaných hostů je i americký herec Adrian Grenier, to je ten fešák ze seriálu Vincentův svět. Ve Varech se představí jako režisér dokumentu Teenage Paparazoo. Pokud ho chcete potkat na kolonádě, budete muset ve Varech vydržet až do konce festivalu.

 

5. O festivalové trofeje tu bude soutěžit rekordní počet českých filmů, hned pět. Do hlavní soutěže byly vybrány snímky Kuky se vrací (režie Jan Svěrák) a 3 sezóny v pekle (režie Tomáš Mašín), v soutěži dokumentů se objeví Katka (r. Helena Třeštíková), v sekci Na východ od Západu zkusí štěstí Zoufalci (r. Jitka Rudolfová) a ve Fóru nezávislých Dvojka (r. Jaroslav Fuit). Obstojí v mezinárodní konkurenci? Navíc můžete být stým tisícím návštěvníkem filmu Katka a převzít cenu z rukou paní režisérky - rekordní divák se očekává právě na karlovarském festivalu. Katka se tak stala po Občanu Havlovi druhým nejnavštěvovanějším českým dokumentem.

 

6. Můžete pomoci dobré věci; svůj charitativní běh pro konto nadace Paraple tu v úterý dopoledne odstartuje Zdeněk Svěrák. Poběží například Jiří Macháček, Martha Issová nebo David Ondříček. Běžet můžete i vy, přijďte na Mlýnskou kolonádu.

 

7. Můžete vidět novou festivalovou znělku; v té letošní si zahrál John Malkovich. Pokud budete poctivě chodit do kina, uvidíte i ty předešlé s Andym Garciou, Harvym Keitelem, Dannym De Vitem, Milošem Formanem, Věrou Chytilovou, Jiřím Menzelem... Jsou to unikáty, žádný jiný světový festival takhle úžasné filmové znělky nemá. Navíc je natočil stejný muž, který dělal reklamní spot pro Reflex: Ivan Zachariáš, jeden z nejlepších reklamních režisérů na světě.

 

8. Teče tu čtrnáct léčivých pramenů. A taky becherovka, víno, pivo, říčka Teplá... Pro každého něco.

 

9. Atmosféra brutální stavby hotelu Thermal je neopakovatelná, je třeba ji zažít alespoň jednou za rok. Železobetonové monstrum dodává romantickým lázním industriální nádech, což výrazně podporuje festivalové klima. Prostě víte, že jste tu správně.

 

10. Karlovy Vary jsou teď na devět dní Puppkem světa. Vy ještě nemáte sbaleno?

 

Aktuální články najdete v sekci festivalového speciálu.