Karel Stiegerwald vaří

Karel Stiegerwald vaří Zdroj: David Turecký

Grandiózní székelský guláš Karla Steigerwalda, politického komentátora Reflexu

Dramatik a publicista Karel Steigerwald umí báječně vařit, a taky umí žít – k jeho fenomenálnímu guláši náš natáčecí tým vypil několik láhví šest let odleželého moravského červeného. Příloha Reflexu Excellent, která se celá věnuje gastronomii a pánskému vaření, vyšla ve čtvrtek, 24. září, a vy v ní mimo jiné najdete obrazový materiál o kuchyňských zvycích a kuchařských schopnostech sedmi statečných mužů Reflexu. Na www.reflex.cz najdete videoreportáže z tohoto gastronomického projektu – a zde je u šestý v pořadí.

Doyen české publicistiky Karel Steigerwald a jeho manželka, herečka Národního divadla a pedagožka DAMU Eva Salzmannová, nás uvítali ve svém překrásném domě ve Vonoklasech a zapálili v nás vášeň pro maďarskou kuchyni. Zapomeňte ovšem na segedín – uvařte si raději původní székelský guláš, z nějž byl segedín později jaksi derivován. Náš politický komentátor pochází ze staré lesnické rodiny a maso si umí vychutnat i nakoupit; nešetřte ani vy na kvalitě vepřového, které použijete, a obraťte se na farmáře raději než na anonymní velkochov.

Video placeholde
Karel Seigerwald a jeho guláš • Pavel Hamar

Recept:Székely Gulyás

Ingredience – 8 porcí

600 g vepřového plecka

200 g špeku

3 polévkové lžíce sádla

2 velké cibule, nahrubo nakrájené

4 vrchovaté lžíce papriky na guláš

1 stroužek česneku, utřený

800 g kyselého zelí, nejlíp domácího

8 vrchovatých polévkových lžic kysané smetany 

feferonky nebo beraní rohy k podávání

Postup

Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně asi dva centimetry. Do hrnce se silným dnem nalijeme sádlo, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme dozlatova. Přidáme osolené maso a papriku, pak feferonku a utřený česnek a dusíme asi hodinu. Přidáme pokrájené zelí a provaříme. Servírujeme se lžící kysané smetany, s proužky nebo „hřebínky“ vypraženého špeku a v doprovodu maďarské těstoviny tarhoně.