Marek Douša griluje

Marek Douša griluje Zdroj: David Turecký

Kreslíř Reflexu Marek Douša a jeho zálesácká grilovačka

Marek Douša do Reflexu odnepaměti kreslí vtipy. Patriot ze Šluknovského výběžku přijel z divokého severu, aby nám předvedl, jak grilují zálesáci „tam nahoře u nich“.

Marek Douša (kromě zmíněného Reflexu je duší webů Vybezek.eu a Kurvafix.cz) nasekal dřevo, rozdělal oheň v nazrzlém barelovém grilu, umyl si ruce v misce vody pro psa a na dohled od luxusních loftů a zaparkovaných mustangů zakempoval ve své polní kuchyni.

Ugriloval nám dvě krásné kotletky a k nim taky rajčata, papriky, cuketu, česnek a slaninku. Pak zručně utřel stroužek česneku do výtečného salátku, který uplácal jaksi „mimo soutěž“ z krájených sterilovaných bulviček červené řepy a natrhaných listů bazalky, zakápnutých olivovým olejem, posolených a opepřených. Geniální grilovačka, a fantasticky snadná!

Video placeholde
Zálesácká grilovačka Marka Douši • Pavel Hamar

A recept na hlavní chod?

Grilovaná kotleta se zeleninou

Ingredience – 2 porce

2 vepřové kotlety

1 šrůtek prorostlé slaniny, nakrájený na tenké plátky

pár stroužků česneku

1 zelená paprika nakrájená na proužky

1 žlutá paprika nakrájená na proužky

1 cuketa, raději menší

5 rajčat, pokrájených

sůl

pepř

olivový olej, nejlépe panenský

Postup

Naklepeme kotlety, párkrát nařízneme okraje, aby byly „roztřepené“, a okořeněné položíme na rozpálený gril. Zeleninu pokrájíme, osolíme, opepříme, naolejujeme a v alobalovém tácku s občasným promíchnutím grilujeme. Na maso i zeleninu klademe plátky slaniny, aby na ně pustily šťávu; tyto špíčky pak v průběhu přípravy pokrmu pojídáme jako předkrm.

Příloha nového Reflexu Excellent se celá věnuje gastronomii a pánskému vaření, a protože pod svícnem bývá největší tma, posvítili jsme si na redaktory Reflexu a jejich kulinářské umění. Už tento čtvrtek, 24. září, si v Excellentu nalistujte velký obrazový materiál o kuchyňských zvycích a kuchařských schopnostech sedmi statečných mužů Reflexu. Jak vypadá slávistický hlavní chod Milana Tesaře? A proč jí JXD po šest dní v týdnu naprosto stejnou večeři? A do jaké evropské země nejraději cestuje za jídlem Karel Steigerwald? Velké snímky z kuchyní našich kolegů doplňují podrobné recepty na jejich nejoblíbenější krmě. Na www.reflex.cz budeme po následující dny vkládat videoreportáže z vaření, abyste viděli, jak sedm redaktorů Reflexu u plotny zazářilo.