Benzin i nafta v Česku zlevnily. Tankovat tak můžete radostněji

Benzin i nafta v Česku zlevnily. Tankovat tak můžete radostněji Zdroj: archiv Blesk.cz

Benzín a nafta zdražují. Kolik by stály, kdybychom z nich neplatili daně? A kdyby byla ropa zadarmo?

Průměrná cena pohonných hmot vzrostla za poslední týden zhruba o 30 haléřů, zdá se, že tak skončil trend mírného poklesu, který trval od začátku února. Obrat ve vývoji ceny je patrně odrazem zdražení ropy. Jenže cena ropy tvoří jen malou část cen, které vidíme u čerpacích stanic. Jak moc malou, si ukážeme na teoretickém příkladu zrušení daně z přidané hodnoty a spotřební daně.

Podle společnosti CCS stál 2. dubna na českých benzinkách litr Naturalu 95 v průměru 30,71 Kč, litr nafty 29,82 koruny.

Z každého litru pohonných hmot se platí daň z přidané hodnoty ve výši 21 % (počítáno z ceny bez DPH). U benzínu je to tedy teď 5,33 Kč, u nafty 5,18 koruny z každého litru.

To ale není vše. Do státního rozpočtu zamíří kvůli spotřební dani za každý litr nafty 10,95 koruny, za litr benzínu dokonce 12,84 Kč.

Celkem tedy na těchto dvou daních z každého litru putuje 16,13 koruny do státního rozpočtu u nafty a 18,17 koruny u benzínu. To je výrazně víc než polovina celkové ceny.

Bez těchto daní by cena benzínu byla 12,54 koruny a nafty 13,69 Kč. To by se jezdilo, že? Přitom cena litru ropy je dnes lehce nad devíti korunami...

Jakou část ceny pohonných hmot tvoří daně?Jakou část ceny pohonných hmot tvoří daně?|-mic-

Ropa zdarma

Teď to zkusme obrátit. Co kdyby byla ropa zadarmo? Co kdyby i její zpracování a distribuce nestály nic a k tomu by nulové byly i další náklady na obsluhu čerpací stanice, skladování a firmy si nebraly žádný zisk? Jinými slovy – co kdyby byla cena určena pouze spotřební daní a daní z přidané hodnoty?

Cena by byla tvořena spotřební daní zvýšenou o DPH. Nafta by stála 13,25 koruny, benzín 15,54 Kč.