Jan Šibík, Libye

Jan Šibík, Libye Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

Jan Šibík se hlásí z Libye: S rebely na střeše v Tripolisu

Fotoreportér Reflexu Jan Šibík je na cestě do Libye. Sledujte jeho putování prostřednictvím krátkých zpráv, které posílá do naší redakce.

18:02 - Do Tripolisu jsem se nakonec dostal 25. 8. jako první český novinář. Kolegové z MFD a z ČT, kteří cestují společně, dorazili o den později.

Celý den jsem strávil s rebely, přespával s nimi venku na střeše a byl jsem svědkem historického momentu, kdy byla v Kaddáfího rezidenci svržena kovová socha pěsti, která mačká a drtí americkou stíhačku. Nyní už jsem zase za čárou v Tunisu.

Těšte se na velkou reportáž ve čtvrtečním Reflexu!

 

27. srpna 2011

 

↑ 10:35 - Na druhý pokus se mi podařilo překročit hranici s Libyí jižním přechodem Dhehíba.

 

↑ 25. srpna 2011

 

15:40 - Zítra se pokusím dostat do Libye přes jižní přechod v Dhehiba vzdálený 250 km.

 

14: 09 - Pokouším se vyfotografovat tuniské pohraniční vojáky na pozadí livyjské hranice. Okamžitě mi zabavují foťák, který mi vrací až po vymazání všech snímků. Posílají mě pro povolení na ministerstvo vnitra do 470 kilometrů vzdáleného hlavního města. Fotky za to ale vůbec nestály, šlo jen o pokus udělat jeden snímek.

 

13:58 - Po 29 hodinách cesty jsem na hraničním přechodu Rass Ajdir. Hranice je uzavřená pro oba směry. Důvod je zřejmý. Z libyjské strany je slyšet střelba. Potvrdily se zprávy, že povstalci bojují o ovládnutí hraničního přechodu. Zklamaně se vracím do Ben Gardan.

 

24. srpna 2011

 

15:35 - Průvodce z edice Lonely Planet, kna který normálně nenechám dopustit a podle kterého vždy cestuji, tentokrát zklamal. Uvádí třikrát denně autobus do Ben Gardan, což je městečko 60 kilometrů od Libyjských hranic. Na nádraží zjišťuji, že autobus jede v poledne a v 9 hodin večer. Takže mám o nocleh postaráno. Do Ben Gardan máme dorazit v 8 hodin ráno.

 

14:45 - Po příletu do Tunisu jsem zažil první šok. Taxikáři chtějí za 450 kilometrů dlouhou cestu k Libyjské hranici částku, která je více než jedna třetina mého celkového rozpočtu na cestu. Kolegové z MFD a ČT se spojili a platí to napůl, já jsem ale sám, takže mám problém. Rozhodl jsem se tedy přiblížit k hranici s Libyí místní dopravou.

 

23. srpna 2011