Londýn

Londýn Zdroj: Profimedia.cz

Rabování a výtržnosti v Anglii
Rabování a výtržnosti v Anglii
Rabování a výtržnosti v Anglii
Rabování a výtržnosti v Anglii
Rabování a výtržnosti v Anglii
14
Fotogalerie

Výtržnosti se z Londýna šíří do dalších měst. Twitter se prohýbá pod vlnou občanské novinařiny

Londýn má za sebou třetí noc nepokojů, které odstartovala smrt Marka Duggana z rukou policistů. Násilí se během noci rozšířilo do dalších tří britských měst a policie hlásí už bezmála půl tisíce zatčených.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czOproti událostem v Egyptě, v Lybii, neřku-li Sýrii, je sledovat dění ve Velké Británii zjednodušené tím, že referování o aktuálních událostech se účastní bezmála každý, kdo má účet na Twitteru. Odvrácenou stranou mince je, že… se referování o aktuálním dění účastní bezmála každý, kdo má účet na Twitteru. Smršť různých pohledů, názorů a zkušeností, jaká se na člověka z Twitteru při zadání hashtagu (označení pro relevantní zprávy) #londonriots vyvalí, je přímým přenosem z centra dění, říznutým tsunami zaujatých komentářů.

 

 

„Mladí lidé na středním východě bojovali za základní svobody. Mladí lidé v Londýně bojují za plasmovou TV s vysokým rozlišením,“ píše uživatelka Lulu Rose.

 

David Barrett si všímá nešťastně umístěné reklamy s Davidem Beckhamem s hořící pochodní u článku s fotografií hořícího Londýna a poukazuje na to, kdo by to mohl mít celé na triku.

londýnlondýn|archiv

 

 

„Cameronovo prohlášení je odsunuto na 10:45,“ píše Rick Edwards. „Asi se musí ještě ujistit, že je tím krémem po opalování napatlaný pořádně. Sichr je sichr.“

 

 

Jason Bradbury sdílí „jednu z nejvíc znepokojivých věcí“ – nahrávku momentu, kdy maskovaná pakáž okrade na ulici zraněného chlapce za bílého dne.

 

 

Alex Hudson z BBC odkazuje přes Twitter na svůj post na Google+, v němž popisuje události uplynulé noci.

 

„Kdy to skončí?“ ptám se demonstranta, co míří od hackneyského nádraží.

Až začne válka,“ odpoví.

 

 

V příspěvku Paula Woolleyho svítá naděje. „Je to šok, co se děje v Londýně a našich dalších městech. Je dobré vidět, že (hashtag na Twitteru) #londonriots (londýnské nepokoje) už není tak populární, jako nyní #prayforlondon (modlete se za Londýn) a #riotcleanup (úklid po nepokojích).

 

Zatímco člověk pod přezdívkou EZRIAAAA je skeptičtější: „Už to není jenom #prayforlondon (modlete se za Londýn), ale #prayfortheUK (modlete se za Velkou Británii).

 

Apokalyptická promluva ženy z Hackney věcem dodává na síle.

 

A nepokoje mají už i svou vlastní „world press photo“ fotku:

 

londýnlondýn|archiv

 

 

 

Tradiční média přitom nezahálejí. Reportér Sky News Mark Stone natočil videoklip přímo z rabování a neváhal se přitom ptát rabujících, jestli jsou na to loupežení v deset večer hrdí. „Beru si zpátky svý daně!“ odpovídá rabující.

 

BBC přinesla letecké záběry obrovského požáru v londýnském Croydonu. K záběrům se na svém Twitteru brzy vyjádřil jistý Marc Reeves: praprapravnuk člověka, který v té budově v roce 1867 založil obchod s nábytkem – a který fungoval sto čtyřicet let; dokud teď neshořel na popel.

 

A The Clash zpívají dál…