Rozdělení Měsíceq

Rozdělení Měsíceq Zdroj: Profimedia.cz

Kroužily kolem Země dva Měsíce? Nové průzkumy říkají, že ano.

Vysvětlovalo by to mnohé. Především dlouholetou otázku, proč je povrch na dvou stranách Měsíce tak odlišný. Menší Měsíc měl totiž narazit do většího (současného) a v podstatě se po jeho povrchu rozprostřel.

Tým vědců, především z univerzity v Bernu a z Kalifornské univerzity v Santa Cruz, kteří záhadu o povrchu Měsíce zkoumají a nyní věří, že dospěli k závěru, popsali událost docela pochopitelně.

 

V postatě se mělo udát toto: Menší Měsíc, který kroužil kolem Země před milióny lety, měl stejnou oběžnou dráhu jako Měsíc současný. Jen byly oba trochu blíž naší planetě, a tudíž bylo jejich kružné pole menší. Jejich kolize byla díky odlišné rychlosti těles nevyhnutelná. Když k ní však došlo, byla natolik jemná, že se povrch malého Měsíce rozprostřel „jako palačinka“ na část povrchu současného (většího) Měsíce. Strana, jež byla pokryta touto „palačinkou“, se později přehoupla dále od Země.

 

 

Zbytky menšího Měsíce se pak rozprášily během miliónů let po naší oběžné dráze a tvoří tak součást takzvaného vesmírnému odpadu. O tom, jak vznikl samotný Měsíc, případně oba Měsíce, než do sebe narazily a spojily se v jeden, vědci také hovořili. V jejich závěrečné zprávě o výzkumu zmiňují, že do Země musela narazit planeta o velikosti Marsu, jejíž úlomky se vymrštily na naši oběžnou dráhu. Z nich se později zformovaly tyto dva, menší a větší Měsíce. Trochu sci-fi, že?