Ostrov Utoya, Norsko

Ostrov Utoya, Norsko Zdroj: Profimedia.cz

Norské úřady a policie při masakru strašlivě selhaly

Až několik dní po hrůzném masakru a atentátu na norském ostrůvku Otøya a v Oslu se objevují podrobnosti kolem vražedné akce. A vypadá to na velkou nepřipravenost, nezkušenost a selhání norských úřadů a policie.

 

Přestože policie dostala brzy po zahájení palby na ostrově Otøya informace o masakru, místní protiteroristická jednotka Delta nemohla na místo činu odletět – prostě nemá pro podobné akce vrtulník. Což je v jedné z vůbec nejbohatších zemí světa podivné. Policejní šéf v Oslu Andrein Gjengedal k tomu řekl: „Více let jsme žádali o vrtulník, ale bez úspěchu.“ To je ovšem poměrně neuvěřitelné sdělení, které si museli pozůstalí po obětech vyslechnout.

 

 

Policejní jednotka by prý mohla využít menší monitorovací vrtulník, jenže celý jeho personál byl na dovolené. Další neuvěřitelná zpráva.

 

Protiteroristická jednotka proto vyrazila z Osla na Otøyu auty a pak lodí. Jenže do lodi natékala voda, protože byla přetížená, a přesun se musel zastavit. Opět obrovská hrubka v policejní práci.

 

 

Tísňové linky volání také odmítaly zpočátku přijímat hovory zděšených mladých lidí z ostrova Otøya, kteří chtěli nahlásit střelbu. Linky se totiž zcela věnovaly výbuchu v Oslu, jenž se odehrál ve vládní čtvrti. Bude to znít jednostranně, ale politici dostali přednost před obyčejnými občany. Jako ostatně vždy.