Utoya

Utoya Zdroj: Profimedia.cz

Ostrov Utoya, Norsko
Ostrov Utoya, Norsko
Ostrov Utoya, Norsko
Ostrov Utoya, Norsko
Ostrov Utoya, Norsko
10
Fotogalerie

Exkluzivní svědectví z Norska: Ostrov Utoya byl jako z pohádky

Evan je novinář z norské televize TV2. Ta sídlí v centru Osla, naproti katedrále a jen nějakých pět set metrů od vládních budov, které se v pátek otřásly obrovským výbuchem. Jak viděl útok v norském hlavním městě on?

 

Byl pátek půl čtvrté odpoledne, když se ozvala ta obrovská rána. „Mysleli jsme, že nám přímo do budovy uhodil blesk," říká Evan, vytáhlý potetovaný mladík v šedé čapce s kšiltem. „Byli jsme všichni v práci, zrovna jsme dělali na jedné zábavné show." Vyběhli ven. A zjistili, že to nebyl blesk. Byla to nálož, která vybuchla u vládní budovy a zdevastovala nejen ji, ale i dost široké okolí. Tlaková vlna si našla cestu i do ulice, kde sídlí Evanova televize. „Támhle na rohu to vyrazilo výlohu obchodu," ukazuje Evan.

 

 

 

Pak už se nedělalo na žádné zábavné show. Jen a jen na zprávách. Navíc to nejhorší mělo teprve přijít - a Evanovi vyhrknou slzy, když o tom vypráví. „Byl jsem na tom ostrově třeba osmkrát, desetkrát. Nikdy ne na tomhle táboře, ale při jiných příležitostech, třeba s dětským divadlem," vykládá o malinkatém ostrůvku Utoya ležícím necelou hodinu cesty od Osla. „Nic tam není, jen pár stavení a uprostřed takové velké prostranství, louka obklopená lesem. Vypadá to tam doopravdy jako v pohádce." Pohádka se v pátek večer změnila v peklo. Dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik běhal hodinu a půl po ostrově s taškou plnou zbraní a střílel do dětí a mladých lidí, kteří přijeli na tradiční tábor sociálnědemokratické mládeže. Celkem, včetně obětí pumového útoku v centru Oslo, jich zabil téměř sto.

 

Magdalena Sodomková, Oslo