Breivik

Breivik Zdroj: YouTube.com

Norský vrah může i za výbuchy v centru Osla. Zbraně na masakr chtěl nakoupit i v Praze

Norským hlavním městem v pátek otřásla děsivá rána a s ní i děsivá tragédie. Při explozi v Oslu bylo poničeno několik vládních budov včetně premiérova úřadu, který později oznámil, že je premiér na bezpečném místě. Pár hodin na to se ozvala střelba na ostrově Utoya, nedaleko Osla. Tentokrát se střílelo na mládežnický tábor dělnické strany. Střelba si vyžádala na osmdesát obětí, tvrdí policie. Premiér tentokrát vyhlásil událost za národní tragédii.

V centru Osla jsou ulice posety sutí a střepy. Lidé se stáhli pryč z města a vystřídali je vojáci. Rozzuřený norský premiér Stoltenberg v sobotu prohlásil: „Mám zprávu pro toho, kdo útočil, a pro ty, kdo stáli za ním. Nikdo nás bombou neumlčí, nikdo nás neumlčí ani střelbou…“ řekl bez dalších specifikací.


Policie z obou útoků obvinila 32 letého Nora Anderse Behringa Breivika, který se ke všemu přiznal. Podle policie má pravicové smýšlení a má protimuslimské názory. Breivik má podle profilu na jeho sociální síti, blízko ke křesťanským fundamentalistům. Po zatčení na ostrově, kde Breivik střílel do lidí, ho policie vyslýchá a hrozí mu až 21 let vězení. Vyšší trest v Norsku neumožňují tamní zákony. Před soud stane v ponděli. Výbuch v ulicích Osla si vyžádal prozatím sedm mrtvých a desítky zraněných. Celkově zabil Breivik 92 lidí a stovky zranil.

 

Podle posledních zpráv i svůj teroristický útok velmi podrobně naplánoval už před rokem a půl v knize, kterou nazval Evropská deklarace nezávislosti. Píše v ní, že zbraně chtěl mimojiné, zkusit sehnat přes motorkářskou skupinu Hells Angels právě v Praze. Pak prý ztratil motivaci. Celou svou publikaci, která má na patnácet stran, zveřejnil na internetu. Krátké výtažky v podobě videa umístil i na YouTube. Popisuje v ní všechno. Od návodů, jak si ušít perfekntí neprůstřelnou vestu, po rady pro celou Evropu, aby to s ní "dopadlo dobře". Dále píše o nutnosti objednat si velké množství hnojiva a podrobně popisuje, jak z něj sestrojit bombu.

 

Breivik si podle současných informací opravdu objednal 6 tun hnojiva, a je velmi pravděpodobné, že nálož, kterou nejspíše nechal vybuchnout v Oslu, zkonstruoval právě z něj. Breivik hodně píše o tom, jak je možné bojovat proti multikulturalismu. Kniha má být podle všeho určena i jako historický přehled o současné situaci v Evropě. Počítá s tím, že jeho plán bude trvat až do roku 2038. Ve své knize také upozorňuje na to, že bez velmi podrobného a odzkoušeného plánu by mu operace nevyšla. Sepsal devět bodů, podle nichž by měl uspět. Mezi nimi je financování, zajištění všech zbraní, neprůstřelné vesty, důkladný průzkum terénu a hlavně několikrát operaci vyzkoušet.

 

Na mládežnickém táboře dělnické strany o pár hodin po výbuchu, začala střelba do lidí, respektive teenagerů. Tábor měl naplánováno navštívit sám premiér. Motivy jsou tedy jasné. Na ostrově navíc kriminalisté nalezli několik nevybuchlých náloží.

 

 

Střelec se měl pohyboval táborem a střilel kolem sebe nevinné lidi. Teenageři pak skákali s vřískotem do vody a snažili se uplavat k pevnině. Dětem na táboře bylo nejčastěji čtrnáct až devatenáct let. Většina z nich byla zastřelena ve vodě, když se snažili uplavat. Česká republika vyjádřila již v sobotu Norsku hlubokou soustrast a sama zvýšila pohotovost bezpečnostních složek. Podle posledních zpráv prohlásil Breivik svůj čin hodný odsouzení, však prý nezbytný pro naši společnost.