Beznadějná válka

Beznadějná válka Zdroj: Jan Šibík

Zabila válka v Iráku přes 125 000 civilistů?

Poslední studie k tomuto tématu pochází z řad studentů a profesorů na Brownově univerzitě. Ti vypočítali, že během osmileté války v Iráku bylo zabito minimálně 125 000 civilistů.

Na americké ambasádě mi bylo řečeno, že přesný počet obětí se bohužel nedá nikdy spočítat a zrovna v Iráku, kde je situace stále nestabilní a vážná, je to tvrdý a nesplnitelný úkol. Jak tedy na Brownově univerzitě došli k tak šokujícímu číslu?

 

Dvanáct až čtrnáct tisíc civilistů mělo být zabito v Afghánistánu. Dalších sto dvacet tisíc obětí si měly vyžádat pozemní boje či bombardování. Tím počty Watsonova institutu na Brownově univerzitě nekončí. Dalších třicet pět tisíc obětí napočítali na území Pákistánu, kde spojenecké jednotky bojují proti organizovaným skupinám, které většinou pomáhají teroristickým organizacím či jejich odnožím.

 

K těmto výpočtům se na institutu dostali přes složité tabulky, pro laické oko bez jakéhokoliv nadání na matematiku, jako je například to mé, se to může jevit jako nespočitatelné. Jedná se třeba o odhady, kolik lidí se pohybovalo v daných oblastech v poměru k počtu pum a jejich efektivitě na danou oblast. Proto samotní výzkumníci připouštějí, že počty mohou být nepřesné.

 

 

Nepřesné – ovšem v opačném slova smyslu, než by si kdokoliv mohl přát. Ta čísla mají být totiž mnohem vyšší. To proto, že výpočty zahrnují pouze úmrtí zapříčiněná člověkem, v tomto případě vojákem. Netýkají se lidí, kteří zemřeli kupříkladu hlady nebo na otravu ze špinavé vody. Válka má mnoho tváří, všechny jsou však kruté. Během osmi let se toho v Iráku událo opravdu mnoho. Otázkou teď ovšem zůstává, jaký bude konečný počet obětí a zdali americká vojska nezabila víc civilistů než Saddámův režim.