Tokio

Tokio Zdroj: Profimedia.cz

Evoluce pokračuje: lidé z měst se vyvíjejí jiným směrem než ti z venkova

Lidé z měst musí čelit mnohem většímu stresu než ti, kteří bydlí na poklidném venkově. Podle průzkumů mají obyvatelé měst mnohem častější psychické poruchy.

Hned tři americké univerzity si daly za úkol monitorovat mozky figurantů, na kterých zkoumaly příčiny stále více se lišícího vývoje chování lidí z města proti venkovanům. Měšťáci měli například vyšší aktivitu v amygdale, která v mozku slouží jako uchovávač paměťových stop, spojených s emocemi. Důvod je prostý:

 

Zatímco na venkově se opakují často podobné situace, ve městě na vás číhá příležitost k improvizaci na každém rohu. Potkáváte stále nové lidi, poznáváte nové věci, čelíte novým a novým situacím. Venkované mají jiný způsob života, který, ačkoliv se tváří navenek, že jde ruku v ruce s tím městským už jen díky technologiím, se doopravdy začíná významně odlišovat.

 

Podle posledních výzkumů je prvních patnáct let života v tomto směru zásadních. Jedinec se má v tomto období učit čelit stresu všeho druhu, čímž si v mozku vybuduje jakýsi systém, kterého se už nikdy nezbaví. Ten má být jednou z mála odlišností, jež má mít manažer z města oproti sedlákovi.

 

 

Tyto výsledky se samozřejmě vztahují především na obyvatele měst typu New York, Londýn, Tokio apod. Zajímavé je, že vzhledem k častým psychickým poruchám, které tento stres a celkový městský život má způsobovat, je vlastně jakýmsi důkazem toho, že homo sapiens sapiens je na městský ruch už moc „starý“ druh. Jednoduše řečeno, obyvatelé velkoměst se asi brzy začnou vyvíjet jiným směrem než ti z venkova či odlehlých míst této planety. Zdali se začneme i nějak nově zbarvovat, už výzkumníci neuvádějí. Já bych chtěl být třeba fialový.