Koala

Koala Zdroj: Profimedia.cz

Vyhynou medvídkové koala?

Koaly vymírají a postupně mizí z Austrálie. Jejich počet se pohybuje mezi padesáti až sto tisíci kusy. Proč se tak děje a co s tím?

Od roku 1990 se počet medvídků koala snížil o 80 %, a to především kvůli urbanizaci nových oblastí. Koaly potřebují pro přežití obrovité eukalyptové stromy, které jim dodají vláhu i domov. Medvídek je sám o sobě na příliš vysoké teploty citlivý, a proto jsou pro něho stromy fatálně důležité k přežití. Eukalyptové stromy rostou jen na specifických místech, čímž se dostáváme k dalšímu problému.

 

Tím je úrodná půda, kterou potřebují jak stromy, na kterých se koaly zdržují, tak farmáři pro své rostliny, a dřevo z poražených eukalyptů se jistě také někde udá. S městem přicházejí lidé a jejich zvířata. Koaly také často uhynou po útoku psa nebo je přejede auto. Jednoduše je to velice zranitelné zvířátko, které potřebuje svůj klid, prostor a nejlépe žádného člověka široko daleko.

 

 

Australští vědci se ani nebojí výroků, že Austrálie si svým přístupek k životnímu prostředí zaviní klimatické změny, které mohou koaly definitivně dodělat. Již zmiňovaná nesnášenlivost velkých veder je pro medvídky nebezpečná proto, že normálně by se zvíře přesunulo do příznivějšiho prostředí. V případě Austrálie by šlo o jih, na který by ale medvídek svým tempem nikdy nedošel. Jednoduše by mu pokáceli jeho eukalyptus, vydal by se migrovat, těsně unikl smrti při přechodu vozovky doufaje, že ho nesežere zaběhlý pes, a nakonec by stejně po pár set metrech, pošel vedrem.

 

Austrálie i přesto stále nezařadila medvídka koalu na seznam ohrožených druhů planety. Dokonce prý ani nemá prostředky, aby mohl být počet medvídků přesnější. Prý je to především vina lidí, kteří nedostatečně informují úřady, když na některé lokalitě medvídka spatří – nebo přejedou.