O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce

O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce Zdroj: Jan Šibík

O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce
O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce
O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce
O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce
O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce
19
Fotogalerie

O půlnoci začala stávka - a také stávka proti stávce

Pět minut po půl dvanácté zazvonil o refíž stanice metra Můstek pivní sud. Zhruba v tu samou dobu se začali scházet účastníci ´Stávky cestujících´, svolaní během dvou posledních dnů po Facebooku. Celkem se pak posledním metrem osmnáct minut po půlnoci svezlo několik stovek stávkujících proti stávce.

 

Pár zbloudilých cestujících , kteří ještě opravdu cestovali, se vmísilo do davu převážně mladých lidí, kteří svůj protest pojali jako happening a jejichž většina krátce po půl druhé ráno , po dohodě se zaměstnanci pražského metra, opustila konečnou stanici Dejvická.

 

Video placeholde
Stávka cestujících proti stávce dopraváků, Praha, Dejvická • Reflex.cz

 

Ve dvě už protestovalo v pár vagónech jen několik teenagerů s petlahvemi čuča. Ty se pro část z nich staly k ránu vstupenkou na pražskou záchytnou stanici. Protestu přihlížela městská policie a zaměstnanci dopravních podniků se stoicky působícím bezpečnostním ředitelem Dopravních podniků Hlavního města Prahy Antonínem Fedorkem, který se hned po příjezdu posledního vlaku do konečné stanice ujal situace. Protestujícím oznámil, že proti nim v podstatě nic nemá, rozhodl zpřístupnit jim toalety ve stanici metra a za dodržení bezpečnostních pravidel pražského metra ať účastníci akce dělají, co umějí. „ Vedení Dopravních podniků se stávkou svých zaměstnanců nesouhlasí, já jsem jedním z vedení, tedy z tohoto setkání tady teď nemám žádné pocity, městská policie nezakročí, učiní tak pouze v případě narušení bezpečnosti ,“ dodal mimochodem.

 

 

Po hodině pobytu v zastaveném vlaku v konečné a na nástupišti, rozpustil svolavatel Martin Kotas happening s tím, že cíl, tedy projev nesouhlasu s omezením předplacených služeb, byl splněn.

 

 

Historka RX pod čarou:

Při čekání na poslední metro ve stanici Můstek potkávám unaveného producenta blížícího se festivalu United Islands Davida Gaydečku. Vytahuje z kapsy mobil a dává mi číst následující řadky:Vážený Bohumíre Dufku, nechci rušit po tel, ale mám dotaz. Bude stávka v pondělí nebo jindy? Nám má v pondělí přijet hlídat děti do Prahy babička ze Šumperka, aby se žena mohla učit na zkoušky, které má v pátek a v sobotu v Brně. Potřebujeme to nějak naplánovat. Děkuji za zprávu . Pěkný zbytek víkendu . David Gaydečka. „ Seděl jsem v sobotu v noci ve vaně a vidím v novinách čísla mobilů na ty odboráře a tak jsem se nějak naštval a rozeslal jim tuhle smsku“, líčí David svoji zkušenost s chystanou stávkou, „ a najednou mi před půlnocí mi do té vany někdo volá : „Tady Dufková, dobrý večer, pane Gaydečka . On Bohouš ještě neví, jak to v pondělí bude, teď ještě někde jedná a zapomněl si doma mobil. Ale zítra bude v Otázkách Václava Moravce, tak si ho pusťte a třeba už bude vědět a něco vám řeknou.“ (Číslo paní Dufkové neuvádíme, ale redakce RX je má k dispozici)


Na překvapivé historce noci ze soboty na neděli lze ilustrovat, že i vyhrocená situace, jak celé dny působí, se dá na osobní úrovni řešit slušně. V rámci férovosti věci je nutno dodat, že ze tří té noci smskou oslovených odborářských bossů se Davidu Gaydečkovi ozval obratem do vany ještě jeden z nich – a to Jiří Zavadil s následující zprávou :„ Je me moc lito, ale presne datum po dnesnim ´extempore ´ s vladou jeste dnes nevim. JZ. A tak ačkoli David Gaydečka se stávkou odborářů nesouhlasí, včera v noci odejel spořádaně spát už předposledním metrem.