Praga Caput Regni

Praga Caput Regni Zdroj: oslavyprahy.cz

Praga Caput Regni
Praga Caput Regni
Praga Caput Regni
Praga Caput Regni
Praga Caput Regni
18
Fotogalerie

Praga Caput Regni: Anežka Česká oslaví osmisté narozeniny

V červenci připomene metropole své bohatství třetím ročníkem „Oslav Prahy“, jejichž mediálním partnerem je spřízněný časopis GEO. V duchu hudby, divadla, historie, umění a vědy se Oslavy pokusí v co největší šíři poodkrýt bohatství hlavního města i celé České republiky.

 

Vše odstartuje v pátek 1. 7. připomínkou 800. výročí narození svaté Anežky České. „První výstřel“ Oslav nezazní z Aurory, ale z hrdla výborné zpěvačky Zuzany Stirské, která se svým souborem Gospel Time vnese na Staroměstské náměstí živou a dynamickou muziku. Po ní vystoupí Dětská opera Praha, která ukáže, že opera perfektně zapadne i na náměstí a do ulic. Zhlédneme „Brundibára“ od Hanse Krásy, dílo, které bylo výrazem naděje v koncentračním táboře Terezín.

 

 

Následovat bude výběr z pásma „Tobě a nám, Anežko Česká“ od Jana Antonína Pitínského. Anežčinu dobu, život, touhy a trápení ukazuje na autentických textech jejích dopisů. Pásmo plynule přejde do muzikálové show „Modlitba za Prahu“, která harmonickou kompozicí hudby, dramatu i citátů zpřítomní poselství dalších velkých postav historie českých zemí. Po oficiálním zahájení Oslav primátorem Bohuslavem Svobodou se rozezní zvony pražských kostelů. Vzápětí se za zvuku fanfár trubačů na oblohu vypraví stovky barevných balonků. Poté město a jeho slavnosti pozdraví arcibiskup Dominik Duka a světoznámý dirigent Libor Pešek.

 

Následovat má zábava a muzika – až do desáté hodiny bude hlavní pódium patřit Radimu Hladíkovi a jeho omlazenému „Blue Effectu“.

 

Aby nikdo nestrádal ani na těle, bude na náměstí připravena také spousta stánků s tradičními i poněkud exotičtějšími pochoutkami. Oslavy nabídnou speciality různých národů a národností žijících v české metropoli.

 

Druhý den Oslav Prahy se návštěvníkům zdarma nebo za sníženou cenu otevřou kulturní poklady. Například Národní galerie bezplatně zpřístupní celou plejádu svých objektů a výstav. Hned dvěma stálými a dvěma příležitostnými výstavami přispěje Galerie hlavního města Prahy. Velký počet expozic zdarma otevře Muzeum hlavního města Prahy v hlavní budově Na Florenci, ale i méně známou expozici o zaniklém Podskalí Na Výtoni. Návštěvníky potěší také Franz Kafka Museum, Mucha Museum, Pražské věže či Ekotechnické museum v Bubenči, ale především Národní muzeum, které během Oslav otevře „za polovic“ velkou část svých objektů od Nové budovy v bývalém Federálním shromáždění přes památník na Vítkově a národopisný Musaion až po muzea věnovaná hudbě a velkým českým skladatelům. Štefánikova hvězdárna zdarma zve do svých prostor a na pořady či přednášky o vesmíru. Partnerů Oslav je ovšem mnohem více.

 

 

V malém sále Městské knihovny navíc proběhnou veřejné diskuze s českými vědci, lékaři či historiky. Budou mezi nimi lidé, které lze bez rozpaků zařadit do elity národa. Z držitelů ceny Česká hlava přijdou špičkoví lékaři Pavel Klener a Josef Koutecký nebo Pavel Hobza, který se bravurně pohybuje ve světě kvantové chemie. Z řady dalších zmiňme alespoň archeologa a znalce hradní architektury Tomáše Durdíka, laureáta ceny Europa Nostra, kterou Evropská unie uděluje za péči o kulturní dědictví.

 

GEO07GEO07|GeoVíce o přírodních zajímavostech, cestování a historii najdete v měsíčníku GEO. Vydává jej společnost Ringier Axel Springer CZ, a.s. Zvýhodněné roční předplatné za 990 Kč objednávejte zde. Ušetříte 198 Kč a jako poděkování obdržíte hodnotný dárek.